Регионът

За Коледа - битка за преходната купа “Златния черпак“ се разгоря във ВУИ

  25.12.2021 17:27             
За Коледа - битка за преходната купа “Златния черпак“ се разгоря във ВУИ

По нетрадиционен начин се провежда тазгодишното Коледно тържество във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово. Основният акцент е поставен върху личния принос на всяко дете, както и на всеки педагог и служител при подготовката на празника. Като едно голямо семейство всички дават своя принос за централното събитие за празника – училищен Коледен базар.

Идеята за Базара идва от социалния работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) и учителя Свилен Топчиев. Те предлагат на директора Георги Янушев с малка сума събрани средства от дарения да се проведе Коледен базар за ястия под формата на предприемачески проект. Децата, подпомагани от педагози и служители, да сготвят сами традиционни или обичани храни, които да продадат с печалба.

Идеята е приета и започва работата. Разработен е специален Правилник, в който е указан „Денят Х” – денят на Базара 21.12.2021 г. Като начало да се задейства ученическата кухня в училищното НДК, оборудвана за подобни прояви. Тя е запълнена с матраци и оборудване, дарено на училището. Временно оставеното имущество в НДК се изнася и разпределя по предназначение лично под ръководството на помощник-директора Кунчо Караджов. Преглед и пускане в действие на ВиК системата, както и на електро системата се извършва от служителите Георги Балкански и Трендафил Гаралов. Под ръководството на г-жа Гери и инструктора Георги Коцев кухнята и бившата стая на училищния детски председателски съвет се почистват, подреждат и се прави преглед на кухненското оборудване. Както изисква Правилникът за Коледния базар към 01.12.2021 г. ученическата кухня е готова за използване по предназначение.

На проведената среща в края на ноември 2021 г. се уточняват участниците и критериите за участие според приетия Правилник за Базара. Преките участници са всички ученици, разпределени в шест групи с приблизително еднакъв състав: ІІІ, ІV, V клас заедно с ХІ и ХІІ клас с ръководител възпитателят Деян Просеников; VІ клас с ръководител възпитателят Цветана Добрева; VІІ клас с ръководител възпитателят Георги Костов; VІІІ клас с ръководител възпитателят Георги Дойкин, ІХ клас с ръководител възпитателят Крум Янков и Х клас с ръководител възпитателят Атанас Гушевилов. Всички останали служители, класни ръководители и педагози според Правилника могат само да подпомагат и консултират групите.

Дейността на групите се осъществява под формата на проект. Финансирането на проекта е до 70-80% е от донорската организация, в случая училището, а останалите 20-30% са собствени средства. Тъй като учениците нямат собствени средства е приет компромисен вариант училището авансово да предостави собствените средства като заем с условието след приключване на проекта заемът да бъде върнат от печалбата. Допуска се отборите да потърсят и вземат външен (възмезден или безвъзмезден) кредит до 20% от стойността на проекта. Целта е групите/отборите да влезнат в атмосферата на предприемачеството и да реализират малък проект. Да реализират маркетингово проучване за търсенето на пазара, да съставят план-сметка за приходи  (стойност на проекта, заем и кредити, очаквана печалба) и разходи (продукти, подправки, украса). Да уточнят участието на всеки човек от отбора при реализацията на проекта: с идеи за цялостната стратегия – да се изберат традиционни ястия от българската кухня или екологични и новаторски изделия; с участие в готвенето; подготовка на украсата, рекламна кампания и привличане на клиенти; ценова стратегия; идеи за име на отбора.

Като при всяко истинско състезание групите/отбори се стараят да не допускат изтичане на информация, защото това би могло да се използва срещу тях. И въпреки всички мерки за сигурност има прецедент – малкият Бони от отбора на г-н Просеников споделя с приятели какво ще приготвят. Той се радва, че са измислили най-доброто, което всеки би купил с удоволствие. Оказва се, че желанието му да блесне вбесява съотборниците, защото се страхуват да не бъдат унищожени усилията им и конкуренцията да обере очакваните печалби. За радост на Бони г-жа Надежда Цигова – класен ръководител на ІІІ и ІV клас и консултант на отбора, му се притичва на помощ и успокоява момчетата. Бони не е наясно как се приготвя торта или баница и никой не може да направи тези изделия като тях. Ще заложат на истински екопродукти и качествени подправки, както и на оригинална рецепта. Момчетата се успокояват, но предпочитат занапред да държат под око Бони.

След продължителни консултации групите на Георги Дойкин – VІІІ клас и на Крум Янков – ІХ клас се обединяват в общ отбор. Правилника за Базара не го забранява, а всичко, което не е забранено е разрешено. Организаторите: г-жа Гери и Свилен Топчиев, както и журито на Базара: Георги Янушев – директор, Марияна Пелева – психолог и Петър Петров – учител допускат сливането при условие, че Правилника се спазва. Новият отбор поканва готвачката г-жа Емилия Пелева за консултант и разработва обща стратегия, насочена към масовия потребител.

Най-активни в ученическата кухня са групите на малките, едните водени от г-жа Цигова и Деян Просеников, а другите водени от Георги Костов. Г-жа Цигова разчита преди всичко на Ангел Стоянов – ІІІ клас и на Николай Смаилов – ХІ клас. Но и всички други момчета се включват активно при обсъждане името на отбора и при определяне на ястията, които ще се приготвят. След бурни дебати двете най-харесвани имена: Черпаци с мустаци и Вълшебните черпаци събират равни гласове. Все пак надделява името Вълшебният черпак. Сред обсъжданите ястия са: свински ребърца, пица, айрян, наденички, лимонада, пържени картофки и др. Г-жа Цигова моли всички да помислят не само за това, какво им се яде в момента, но и какво може да се продаде. Печалбата е основен критерий, заедно с това храната да изглежда добре и да е екологична. Да е екологична храната според децата е достатъчно да е от домашни продукти: картофи от района, домашни яйца, домашно мляко. Всичко, което се произвежда от земеделието и животновъдството в този район на Родопите е екологично чисто. В крайна сметка се приема да се изработи бисквитена торта в малки опаковки, които да се продават отделно и домашна баница със сирене, пак на малки парчета. Към баницата да се предлага в комплект айрян от домашно мляко. Според г-жа Цигова ако се продадат кутийките с торта ще се възстановят средствата по проекта, а продажбата на баницата, която е традиционно коледно ястие, ще донесе чиста печалба на отбора.

Отборът на г- Костов залага на два вида торта: бисквитена торта и бананова торта с блатове. Като трето ястие са включени вкусни пирожки. Г-н Костов няма консултант и сам помага на момчетата в ученическата кухня.  Щандът му е подреден доста добре. Той държи на щанда да има повече момчета от отбора, но децата са малко притеснени от шума на базара и са пасивни.

Сборният отбор на Георги Дойкин и Крум Янков залага на традиционната българска кухня: кебапчета, вкусни малки франзели, бобена салата, лютеница и картофена салата. Интересно е, че салатите могат да се купуват и отделно.

Групата на г-жа Цветана Добрева залага на традиционната коледна пита с късмети, кутийки с по 4 щрудела и чудесно етикирани бурканчета с рачел (сладко от тиква от района). Щандът на отбора е прекрасно украсен. Той се обслужва от Иско Тонев и Ферди Чакъров. Момчетата активно предлагат всичко, накрая продават дори гвоздеят на украсата – прекрасен коледен венец от елхови клонки, сухи есенни цветя и клончета с червени шипки.

Стратегията на групата на Атанас Гушевилов е простичка – овчарска салата в малки опаковки, удобни за продажба и консумиране на място.

Поради служебни ангажименти членът на журито Георги Янушев отсъства от Базара. Неговото място е предложено от организаторите на един от гостите на тържеството – г-жа Мария Гергененова – секретар на ракитовското читалище „Будилник 1898”. Тя много бързо се вписва в състава на оценителите, защото е експерт-кулинар. Журито изслушва търпеливо презентациите на групите, прави детайлен оглед на щандовете и опитва някои от по-атрактивните ястия.

Първият нетърпелив купувач е г-жа Нериман, която избира за начало бисквитена торта от отбор „Вълшебният черпак”. Разбрали, че могат да купуват, много момчета се струпват пред щанда на г-н Дойкин и г-н Янков. Очаква се, че цените могат да спрат търсенето. Тези очаквания не се оправдават, защото същия ден момчетата са получили своите джобни и стипендии. Купуват се кебапче с франзелка или класиката тройка кебапчета с гарнитура от картофена салата, бобена салата, лютеница и люти чушлета. Тройка кебапчета с всичко към тях е 5 лева, което е на границата на приемливостта за момчетата, тъй като парите им са ограничени. Това показва прецизната преценка на мениджърския екип на отбора.

След минути стоката на отбора на малките „Вълшебният черпак” и на сборният отбор на възпитателите Дойкин-Янков свършва. Остават франзелки и салата, които продължават да са обект на интерес. Вниманието се насочва към щандовете на VІ и VІІ клас с ръководители г-жа Добрева и г-н Костов. Екипът на г-жа Добрева се справя чудесно, като продава изцяло щруделите – на кутия или на бройка. Продават се и бурканчетата с рачел – към тях протягат ръка истинските ценители на вкусотии като г-жа Нериман, г-н Топчиев. Продава се и коледната пита, дори коледния венец – украсява за Коледа външната врата на г-жа Гергененова.

Последни остават салатата на групата на г-н Гушевилов и тортата с блатове на г-н Костов. Гушевилов все пак продава всичко, а Костов накрая подарява малки парчета на момчетата от групата си. В края на краищата всичко се оказва много вкусно и е изядено до троха. Дори малко по-късно г-жа Пелева изказва искреното си съжаление, че е закъсняла да купи цялата останала торта от групата на г-н Костов. 

След бурните страсти на пазаруването по време на базара журито прави бързо заседание и единодушно решава да даде две първи, две втори и едно трето място. Всички отбори имат печалба и веднага изпълняват задължението си да върнат заема от по 5 лв. към училището.

Трето място е отредено на групата на г-н Гушевилов, защото е избрала едностепенно меню, не е разработила достатъчно прецизна маркетингова стратегия.

Второ място е отредено на групите на г-жа Добрева и г-н Костов. Те са се постарали да имат представителни щандове, предлагат разнообразно меню, постигат добра печалба.

Първо място е отредено за групите на г-н Просеников „Вълшебният черпак” и на сборна група с ръководители господата Дойкин и Янков. Двата отбора получават престижната награда Преходен „Златен черпак”. Сборната група печели симпатиите на децата и на журито с идеята да заложи на българската традиционна кухня. Недостатък при тях е използването на готова лютеница от магазина. Група „Вълшебният черпак” има най-висока печалба – 73 лева, имат име на отбора, имат подходяща за готвене униформа на всеки участник в отбора и продават всичко произведено. Очевидно роля за цялостното представяне на отбора има консултантът г-жа Надежда Цигова, която преди няколко години е била организатор на Коледен базар във ВУИ.

Още преди да затихнат емоциите от Базара започва литературната програма на коледарите – 7 от най-малките момчета в училището, подготвени от г-жа Гери. Докато коледарите поздравяват учители и ученици отнякъде пристигат Дядо Коледа и Снежанка. Момчетата бързо оприличават Снежанка на служителката кака Таня Пейчинова. Тя е прекрасна в бялата си рокля. Но Дядо Коледа така си остава непознат. Момчетата обикновено правят предположения по обувките му, по характерни движения. Някои мислят, че е г-н Петров, но той е пред тях. Може би и тази година във ВУИ е пристигнал истинският Дядо Коледа, защото момчетата го заслужават?

Дядо Коледа и Снежанка поднасят много подаръци. Има подаръци от училището – шоколади, сапуни, вкусотии. Има за всяко момче и по един пакет от Операция „Плюшено мече”. Тази година организацията „Плюшено мече” е подготвила топло зимно яке за всяко дете, съобразено с неговия конкретен размер. Подаръците се купуват анонимно индивидуално за всяко дете и пристигат с код, който се дешифрира в деня на поднасянето.

Заедно с подаръците от училището и от „Плюшено мече” предметни награди са подготвени и за победителите в Коледния шахматен турнир и Коледния турнир по тенис на маса в училището. Победители при шахматистите са: Илия Гушмашки - І място, Велизар Цанков – ІІ място и Любомир Лалев – ІІІ място. Победители в турнира по тенис на маса са: Борис Митков – І място, Илия Гушмашки – ІІ място и Александър Митев – ІІІ място.

Коледният базар носи незабравими емоции за всички във ВУИ – Ракитово. Надеждата е, че момчетата са научили основните принципи на предприемачеството и управлението на проекти. От участие в моменти като този зависи настоящето и може би бъдещето на децата.

Автори: Любомир Лалев – VІІ клас и

Свилен Топчиев - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички