Регионът

Д-р Дончо Ташков: Недопустимо е да се изпускат потенциални донорски ситуации!

  09.01.2022 07:16             
Д-р Дончо Ташков: Недопустимо е да се изпускат потенциални донорски ситуации!

Първата такава за страната през 2022 година бе в МБАЛ „Уни Хоспитал“

ПАНАГЮРИЩЕ. В третия ден от новата година в МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе реализирана успешно донорска ситуация. Тя е първата в страната за 2022 г. и трета за лечебното заведение. Стана факт, благодарение на усилията на екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение с координатор по донорство д-р Дончо Ташков. Донорът е 59-годишен мъж от Копривщица с хеморагичен инсулт. Д-р Ташков, който е и регионален координатор по донорство за Южен централен регион, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, уточни, че бъбреците и черния дроб са предоставени за пациенти в Румъния, а много други пациенти ще бъдат подпомогнати чрез донорство на клетки и тъкани.

Целият екип на лечебното заведение в Панагюрище благодари на близките на починалия мъж за хуманния жест, като поднася своите съболезнования на семейството.

А „Знаме“ зададе няколко въпроса на д-р Ташков. Ето как той отговори той:

- Д-р Ташков, първа донорска ситуация за 2022 г. в страната и трета в рамките само на няколко месеца - повод за гордост ли е това за една болница, особено в малък град?

- Да, определено. Дължи се на усърдната работа на целия екип на здравното заведение, с подкрепата на ръководството. Задружният колектив прави възможни подобни постижения. Защото справянето с донорски ситуации изисква добра координация между много структури и звена.

Иска ми се повече болници да осъществяват донорски ситуации. Недопустимо е да се изпускат, тъй като у нас те са редки, а съм сигурен, че потенциално възможните са в пъти повече.

- Какво е нужно, за да се реализират повече донорски ситуации в България?

- Строго изградена структура и сериозен контрол от страна на Министерството на здравеопазването и Агенцията „Медицински надзор“. След като в сравнително малък град като Панагюрище, в рамките на 7-8 месеца, могат да се осъществят успешно 3 донорски ситуации, значи случаи на мозъчна смърт има на много места. Никой не ги иска, не ги предизвиква, те просто се случват. И когато в отделението ти има такъв случай, е недопустимо да се изпуска възможността за евентуално донорство, както вече казах. Разбира се, със съгласието на близките.

- По донорство сме доста назад в европейската статистика.

- Така е и една от причините е малкият брой реализирани донорски ситуации, което се надявам да се промени с новата политика на Агенция „Медицински надзор“.

Личен избор на всеки един от нас е дали иска, или не иска да бъде донор. Вярвам обаче, че трябва повече да се показва и другата страна на монетата, а именно - хората в листата на чакащите трансплантация - какви са техните страдания, през какво преминават, колко труден е животът им. Обикновено чуваме за донорските ситуации и започваме да си представяме трагедиите на донорите, трудните решения, които близки трябва да вземат, и т. н. Трябва обаче по-често да се замисляме и за пътя на тези органи до хората, на които те дават надежда.

Агенцията пусна филми, има и специален сайт, където се показват личните истории на хората в листата на чакащите. Те трябва да стигнат до повече българи. На никой не пожелавам да изпада в ситуация да решава дали негов близък да е донор или не, но, ако, не дай си Боже, това се случи, нека да си спомни за чакащите органи. Няма как да върнем изпадналия в мозъчна смърт. Единият избор е просто да се изключи апаратът и всичко да приключи. При втория избор обаче – съгласие за донорство, историята продължава с живота на хората, които ще получат органите.

- Наблюдавате ли какво се случва с хората, на които са присадени органи?

- Ние като координатори реално нямаме директен досег до тях. Получаваме обаче информация чрез Агенцията „Медицински надзор“. За нас е важно да знаем какъв е крайният резултат, защото това ни зарежда.

Оттам ни дават данни и за листата на чакащите трансплантация. Става дума за стотици хора, за които всеки ден е важен. А някои чакат от години, други, за съжаление, изобщо не дочакват. Знаейки за тях, за нас е мотивиращо да работим още по-добре занапред и да не допускаме да се губят потенциални донори. Да правим всичко по силите си, както се случи в Панагюрище. Последната донорска ситуация там възникна по празниците. Докато всички празнуваха, ние прекарахме 3-4 дни в болницата, за да стане факт тя.

- Като че ли много хора все още не са убедени, че мозъчната смърт е необратимо състояние.

- Законово и чисто физически установено в медицината е, че мозъчната смърт е състояние, което се равнява на биологична смърт. Невъзможно е човек да се върне от мозъчна смърт. Сърцето му бие, но мозъкът не работи. Мозъчната смърт не е кома, не е коматозно състояние, а доказано отсъствие на всяка една от мозъчните функции, плюс липса на мозъчен кръвоток.

Доказва се и образно, не е само субективна диагностика. Правят се скенери, изследвания, два медицински прегледа. Абсолютно сигурно е, че в мозъка няма никакво кръвообръщение, че той е увреден напълно и необратимо, че няма функционираща мозъчна тъкан, тя е умряла. Събира се комисия от няколко специалиста - анестезиолог, рентгенолог, неврохирург, невролог, тя решава, всеки си слага подписа.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички