Пазарджик

Книжка-подсещане за деца и родители ще получат всички четвъртокласници в общината

  11.01.2022 15:13             
Книжка-подсещане за деца и родители ще получат всички четвъртокласници в общината

Кметът Тодор Попов: Важно е да облъчим децата с правилните послания

ПАЗАРДЖИК. В днешния международен ден на думата „Благодаря” в Пленарна зала на Община Пазарджик бе представена "Малка книга за големи добротворци“ - издание на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Пазарджик. Книгата, която няма претенциите да учи и поучава, а да подсеща, е част от превантивната програма на комисията и ще бъде предоставена на всички четвъртокласници в общината. Аавтор на идеята и текста е секретарят Бисерка Трайкова, а професионално направените илюстрации са дело на Татяна Желева. Двете бяха поздравени за инициативата от кмета Тодор Попов и с „Благодаря”, и с букети цветя.

„Искаме да подчертаем, че основната дейност на местната комисия е превенцията, а не гледането на възпитателни дела. Затова използвахме времето на пандемията, когато не можехме да ходим по училищата и да извършваме нашата превантивна дейност, да направим нещо, надявам се полезно за вас и приятно за децата”, обърна се към присъстващите в залата педагози, възпитатели и психолози Бисерка Трайкова. Книжката е своеобразен дневник – покана за рисунка, за усмивка, подсещане кога да кажем „Благодаря”. Или пък да се сетим кога не сме го казали, а е могло. Време е за допълнително общуване с мама и тати. Нелучайно голяма част от задачите вътре са направени в тази насока. Неслучайно вътре има и страничка „Интервюирай своите родители”. Мислим си, че знаем всичко за родителите си, но не е така. В книгата има и позитивен календар, а първата дата в него е 11 януари – Денят на думата „Благодаря”. Тази дума е важна, защото показва умението ни да забелязваме всички добри неща, които ни се случват”, каза секретарят на МКБППМН и благодари на директора на общинската дирекция „Образование” Гергана Табакова и кмета Тодор Попов за подкрепата.

„Винаги подкрепяме добрите идеи. Считам, че това е добро и полезно”, коментира кметът Попов. „Знаем предизвикателствата на времето, в което живеем, както и това, че в ранна възраст децата са изключително сетивни и отворени към заобикалящата ги среда, затова е много важно да им се даде правилната посока. Затова и трябва да ги облъчваме с правилните послания, които могат да ги стимулират, да ги балансират, да ги накарат да мислят повече, да осъзнаят, че пораствайки, имат все повече отговорности. За да се запази стремежът им към позитивното и към личностното им развитие. Днешният международен ден е важен. Не трябва да забравяме никога думите „Благодаря” и „Извинявай”. Колкото по-силна такава нагласа имаме към живота, толкова по-добре.”

Попов допълни, че ще предложи книжката на всички ученици в четвъртите класове, както и на колегите си от Националното сдружение на общините, защото инициативата си заслужава.

„Защото това е начинът. Тези две млади дами до мен се оказаха изключително креативни. Бисерка Трайкова вдъхна дух на креативност в Комисията – опровергавайки широкото схващане, че искаш ли една работа да не се свърши, свикваш комисия. Тя внесе десетки инициативи, които да съчетават полезното с приятното, например „Клас на месеца”. Татяна е с нас вече осем години, тя е изключително креативна. Те двете дават добър пример как, когато си позитивно настроен и искаш да бъдеш полезен, можеш да измислиш добри и интересни неща за децата. даже като си стоиш вкъщи. Затова искам в този международен ден да благодаря и от мое име, и от името на местната общност, за това, че предлагате тази книжка на децата”, каза кметът Попов. И добави, че вече са планувани инициативи в учебни заведения, които да ангажират и родителите – в облагородавяне на инфраструктурата, провеждане на игри и томболи и др.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички