Други

Уникална лампа-кандило от крепостта Перистера получи научно признание

  12.01.2022 06:03             
Уникална лампа-кандило от крепостта Перистера получи научно признание

Докторът по археология Александър Минчев от Археологическия музей във Варна представи в международен научен форум „История и теология“ в румънския град Констанца публикация на английски език за лампа-кандило от крепостта Перистера, съхранявана в местния Исторически музей. Научното събитие организира през ноември ръководството на университета „Овидий“ в града. Това съобщи за „Знаме“ Георги Шопов, уредник в културната институция.

Той поясни, че определеният за уникат експонат е открит

при проучването на средновековната крепост през април 2013 г.

Д-р Минчев написа научното си съобщение, използвайки информация и снимки, предоставени му от историците в музея.

- Лампата-кандило от късната античност дълго краси витрина в експозицията, но не сме допускали, че е единственото откритие по нашите земи и е толкова специален артефакт – поясни Георги Шопов.

Какво е уникалното в глинената лампа-кандило, според изследователя Александър Минчев?

В средата на паничката има стълбче, около което се увива фитилът. Подобно оформление имат и глинени лампи за окачване, открити в Израел, Сирия и Йордания, всичките провинции на

Римската империя

Те са се използвали и в традиционния за еврейската религия съботен празник Шабат. Предположението на археолога Минчев е, че лампата-кандило е произведена в Тракия и най-вероятно в древния Филипопол, днешния Пловдив. Там през 5 и 6 век има значителна еврейска общност и голяма синагога. Местните майстори са влагали в изработката им свои елементи.

За това свидетелства бронзовият кръст на лампата от Перистера. Кръстът показва, че предметът има и култово предназначение – той служи не само за осветление като кандило, а и за нуждите на

християнските ритуали,

практикувани от обитателите на крепостта. Това е времето на 6 век, когато християнството е официална религия. Лампата-кандило има религиозен смисъл. Неповторимото при нея е стълбчето в керамичната паничка за увиване на фитила и кръста – нещо нехарактерно по нашите земи за късната античност, уточни Георги Шопов.

Той и колегите му в музея са доволни, че ценният експонат е част от специалното издание на международната научна конференция на университета „Овидий“ в Констанца.

Д-р Александър Минчев в изследването си представя и друга лампа, намерена при разкопките в Старозагорско. Той обещава, че след превода от английски на българския език публикацията от конференцията ще бъде предоставена в архива на Историческия музей в града.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички