Други

Уникална лампа-кандило от крепостта Перистера получи научно признание

  12.01.2022 06:03             
Уникална лампа-кандило от крепостта Перистера получи научно признание

Докторът по археология Александър Минчев от Археологическия музей във Варна представи в международен научен форум „История и теология“ в румънския град Констанца публикация на английски език за лампа-кандило от крепостта Перистера, съхранявана в местния Исторически музей. Научното събитие организира през ноември ръководството на университета „Овидий“ в града. Това съобщи за „Знаме“ Георги Шопов, уредник в културната институция.

Той поясни, че определеният за уникат експонат е открит

при проучването на средновековната крепост през април 2013 г.

Д-р Минчев написа научното си съобщение, използвайки информация и снимки, предоставени му от историците в музея.

- Лампата-кандило от късната античност дълго краси витрина в експозицията, но не сме допускали, че е единственото откритие по нашите земи и е толкова специален артефакт – поясни Георги Шопов.

Какво е уникалното в глинената лампа-кандило, според изследователя Александър Минчев?

В средата на паничката има стълбче, около което се увива фитилът. Подобно оформление имат и глинени лампи за окачване, открити в Израел, Сирия и Йордания, всичките провинции на

Римската империя

Те са се използвали и в традиционния за еврейската религия съботен празник Шабат. Предположението на археолога Минчев е, че лампата-кандило е произведена в Тракия и най-вероятно в древния Филипопол, днешния Пловдив. Там през 5 и 6 век има значителна еврейска общност и голяма синагога. Местните майстори са влагали в изработката им свои елементи.

За това свидетелства бронзовият кръст на лампата от Перистера. Кръстът показва, че предметът има и култово предназначение – той служи не само за осветление като кандило, а и за нуждите на

християнските ритуали,

практикувани от обитателите на крепостта. Това е времето на 6 век, когато християнството е официална религия. Лампата-кандило има религиозен смисъл. Неповторимото при нея е стълбчето в керамичната паничка за увиване на фитила и кръста – нещо нехарактерно по нашите земи за късната античност, уточни Георги Шопов.

Той и колегите му в музея са доволни, че ценният експонат е част от специалното издание на международната научна конференция на университета „Овидий“ в Констанца.

Д-р Александър Минчев в изследването си представя и друга лампа, намерена при разкопките в Старозагорско. Той обещава, че след превода от английски на българския език публикацията от конференцията ще бъде предоставена в архива на Историческия музей в града.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички