ИНФО КОВИД-19

Специалисти от „Уни Хоспитал“ с научна статия за COVID-19

  18.01.2022 09:52             
Специалисти от „Уни Хоспитал“ с научна статия за COVID-19

„Лека и средно тежка форма на COVID-19“ е статия с автори д-р Красимира Чачова-Ранчева – управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и специалист по пневмология и фтизиатрия, д-р Анелия Гоцева – началник на Вирусологичната лаборатория и д-р Румяна Вълкова – началник на Спешно отделение.

Публикуваната статия в специализираното за лекари издание MEDINFO се базира на анкетно проучване сред 70 симптоматични пациенти с лабораторно потвърдена диагноза COVID-19, от които 44 амбулаторни и 26 хоспитализирани. Най-често срещаните симптоми, които анкетираните пациенти посочват, са умора/отпадналост, температура, миалгии/артралгии, кашлица и главоболие, последвани от загуба на вкус и мирис и болки в гърлото. Авторите отбелязват, че подобно на други проучвания

най-честото придружаващо заболяване е артериалната хипертония

COVID-19 често демонстрира многолика симптоматика и полиорганно засягане, като в определени случаи може да настъпи и летален изход. В хода на инфекцията могат да настъпят редица усложнения, някои от които животозастрашаващи. Взаимодействието вирус-имунна система е сложно и има ключова роля в развитието на заболяването и неговия изход.

Един от основните изводи, направен от специалистите на „Уни Хоспитал“, е, че ранната диагностика на COVID-19 е свързана с известни трудности поради изключително многообразния спектър на клинична изява и неспецифична симптоматика на заболяването.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички