ИНФО КОВИД-19 Регионът

Областният щаб: Кметовете да прецизират и отложат масови мероприятия

  19.01.2022 17:43             
Областният щаб: Кметовете да прецизират и отложат масови мероприятия

ПАЗАРДЖИК. Днес областният управител Иван Васев проведе днес заседание на Областния щаб за борба с COVID-19, на което беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в областта и прилагането на мерките в новия Национален оперативен план за справяне в пандемията. Заетостта на интензивните легла за лечение на COVID-19 към днешна дата в област Пазарджик е 64%. За лечение на неусложнени пациенти има свободни 103 легла, а за интензивно лечение свободните легла са 14. Лечебните заведения имат възможност за допълнителни легла при увеличаване броя на хоспитализациите. Разкрити са и девет педиатрични ковид легла в МБАЛ Пазарджик и "МБАЛ Здраве - Велинград". Ръководителите на лечебни заведения споделиха, че въпреки увеличаващата се заболеваемост, на този етап няма натиск върху здравната система в областта, необходимо да се упражни по-стриктен контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

Заболеваемостта в областта на 100 000 население към 19.01.2022 г. – 848.79.

-           Общ брой активни COVID  пациенти в област Пазарджик – 2 274

•          Брой деца до 18 г. – 323  (от тях 276 ученици)

•          От тях хоспитализирани – 5

•          Учители – 81 бр. (60 в училища и 21 в ДГ)

-           Брой на лица с коронавирус на домашно лечение в момента – 2 104

-           Хоспитализирани пациенти с коронавирус в момента по лечебни заведения – 170 

-           Брой на пациентите на интензивно лечение – 21

-           Медицински лица активни към момента – 28

-           Брой на лицата поставени под карантина за областта – 3 615

Решения на Областния кризиен щаб за борба с COVID-19 в област Пазарджик:

-           Засилване контрола по спазване на противоепидемичните мерки. Експертите от РЗИ, ОДБХ и ОДМВР Пазарджик ще продължат съвместните проверки и през почивните дни на територията на цялата област. Мерките включват: носене на маски на открито, там където има струпване на хора, носене на маски от персонала на хотели и заведения за хранене, носене на маски в закрити обществени помещения и в градския и междуградския транспорт и спазване на дистанция. Проверка за валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

-           Всички кметове на общини в областта да прецизират и по възможност да отложат провеждането на масови мероприятия и временно преустановяване дейността на пенсионерските клубове.

-           Съгласувано с РЗИ, кметовете на общини да засилят ваксинационната кампания по места. Чрез кметовете на кметства да информират жителите на малките населени места за възможността мобилни имунизационни екипи на РЗИ да ги посетят на място.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички