Регионът

Петима носители на наградата-премия „Стефан Чуклев”

  22.01.2022 06:15             
Петима носители на наградата-премия „Стефан Чуклев”

ПАНАГЮРИЩЕ. Премията от 1250 лева на името на Стефан Чуклев тази година отиде при петима млади таланти, изявени в областта на изобразителното изкуство. Сумата е от продажбата на картини и фотографии, направени по време на ежегодния фотографски и живописен пленер, организиран от „Ротари клуб“ – Панагюрище в памет на младия ротарианец и страстен фотограф и пътешественик Стефан Чуклев. Припомняме, че едва на 21 години той си отиде нелепо от този свят. Младият мъж е част от ротарианското движение, заемал е длъжността „Президент” на „Ротаракт клуб”-Панагюрище. Любовта към фотографията го отвежда до красиви природни и исторически места по света.

Тазгодишните носители на приза „Стефан Чуклев” са младите художници Ива Чернирадева – студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“, Димитър Панчев – студент в НХА – филиал Бургас, Мария Иванова – ученичка в 10 клас на НХГ „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив, Габриела Попова – ученичка в 9 клас на НХГ „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив и Александра Немигенчева – представител на „Ротари” в Барселона. Ива, Габриела, Александра и Димитър са от Панагюрище, а Мария – от Пазарджик, но е живяла в историческия град.

Младежите благодариха на „Ротари клуб” за възможността да бъдат част от тази благородна кауза.

„Не рисувайте, каквото ви кажат, а това, което мислите! Рисувайте мислите си“, пожела на своите възпитаници художникът и ротарианец Нистор Хаинов по време на тържественото събитие. Именно по инициатива на Хаинов, учител по изобразително изкуство в СУ „Нешо Бончев“, бе учредена наградата. Връчването на тази премия се превърна в традиция, като всяка година „Ротари клуб” – Панагюрище стимулира млади, талантливи хора, които се изявяват в различни сфери.

Първокурсничката английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив Ива Чернирадева не очаквала отличието, затова радостта й е двойно по-голяма. „Изпълнена съм с положителни емоции от участието си в значима изложба, посветена на Стефан Чуклев, вълнува се момичета. В експозицията представих две картини – портрет на големия художник Иван Милев и автопортрет. Рисувам от малка, но от няколко години по-сериозно посягам към четката и боите. И резултатът е видим. Чрез изкуството човек изразява себе си с това, което прави. С много любов”, вярва младата художничка.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички