Регионът

Право на отговор: Продължава натискът за отнемане на законен бизнес в полза на друга фирма

  21.02.2022 12:18             
Право на отговор: Продължава натискът за отнемане на законен бизнес в полза на друга фирма

Във връзка с публикувана на сайта zname.info информация за готвени протести и палатков лагер в района на Мирянци, искаме да заявим следното:

Натискът за отнемане на законен бизнес в полза на друга фирма продължава, подкрепен от протести, организирани от инициативен комитет на с. Мирянци и неправителствена организация в обществена полза.

Излизането на жителите на с. Мирянци в гражданско неподчинение е поредния опит да се упражни натиск върху фирмa „Кариери Пазарджик“ ООД, гр. Пазарджик за прекратяване на дейността на кариерата за добив на инертни материали –  пясък и филц в находище „Изток“, разположено в землището на с. Мирянци, общ. Пазарджик.

Всички опити от страна на фирмата концесионер за конструктивно решение на спора бяха отхвърлени и в продължение на почти цяла година инициативният комитет използва всяка възможност в медийното пространство да компроментира не само дейността на фирмата,но и работата на всички инстанции, извършили проверки по подадени от тях жалби, за настъпили вредни въздействия върху имоти на жители на селото.

Бяха извършени проверки от компетентни държавни органи – комисия, назначена от Областния управител на гр. Пазарджик, Министерството на енергетиката гр. София, Икономическа полиция и ДАНС- Пазарджик, Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив, РИОСВ гр. Пазарджик.

Разполагаме с експертни становища, основани на констатации от проверки на оторизирани държавни органи и на специалисти в съответните области- геолози и хидрогеолози.

След като нито едно от становищата и резултатите от проверките на държавните органи не отговори на очакванията на инициативния комитет, започнаха нови атаки в медийното пространство от представител на инициативния комитет и негов поддръжник от неправителствено сдружение,  които безцеремонно обвиняват в корупция както фирмата, така и всички държавни институции.

Инициаторите и проводниците на тази кампания отправят заплахи в публичното пространство посредством шокиращо неграмотен начин на изразяване.

„Блокират, айде да ги видиме, как ша копа тоа повече, връзкар нещастен. Само това ги оправя, няма друг шанс“.

/цитат от интервю с представител на неправителствена организация „Балканка“  БНР 17.02.2022г./

За нас случаят е пределно ясен:

Истинските заинтересовани продължават задкулисно да дърпат конците на своите марионетки /Инициативен комитет с. Мирянци/ с една и единствена цел – да уронят авторитета на фирмата и незаконно да отнемат бизнеса ни.

Некомпетентни представители от инициативния комитет продължават умишлено и абсолютно преднамерено да отправят обвинения за извършване на добив в дълбочина 28, 30 или 40 метра, /което изобщо не отговаря на истината/ и с друга цел, а именно да омаловажат и най-вече прикрият истинските причини за поражения върху къщи и стопански сгради на жителите на село Мирянци.

Истинските причини за настъпилите трайни деформации на къщи и стопански сгради, съгласно експертизата на специалистите са:

1.      Няколкото наводнения от река Марица, при които заливанията на селото са имали характер на бедствие, продължавало до 10 дни. Такива наводнения нанасят тежки поражения на сгради и особено на кирпичените сгради, тъй като, както е известно при траен контакт с водата, кирпичът се разрушава.

2.      Поминъкът на населението на село Мирянци е свързан преди всичко със зеленчукопроизводството, в това число и с оранжерийното производство. Почти във всяка къща има изкопани кладенци или сондажи, които са правени без надлежно разрешение и без да се спазват законовите правила, регламентирани със Закона за водите. Водовземането от сондажите и кладенците, което е средно 400-450 кубически метра на декар за един напоителен сезон, влияе осезателно на нивото на подземните води и на водните баланси и от друга страна може да доведе до подкопаване на основите на сградите, а от там и до напуквания на стени.

3.      Поради липса на канализация за отвеждане на битовите отпадъчни води, жителите на селото заустяват същите в попивни септични ями, изкопани в непосредствена близост до къщите. Експлоатационния срок на септичните ями е кратък, поради наличието на високи подпочвени води. Това налага изкопаването на нови ями, което пък неизбежно води до замърсяване на подземните води и нарушаване на водните баланс. Ползването на попивни септични ями, каквито са почти всички в селото, е забранено със закон, а водоплътните изгребни ями следва да отговарят на изискванията на чл. 42 и чл. 47 ал. 2 на Закона за устройство на територията, както и на санитарно-хигиенните, екологични и техническите изисквания, определени в специална наредба на МРРБ.

Факт е, че инициативния комитет умишлено заобикалят истинските причини за напуканите имоти и не пожелаха да влязат в диалог с нас, въпреки че многократно им се предоставяше тази възможност. 

Следва да се отбележи и факта, че непосредствено след създаването на инициативния комитет на с. Мирянци започнаха първите прояви на вандализъм към скъпоструващи активи на фирмата, които и до този момент не спират.

Нещо, което беше неприсъщо за миролюбивото население на с. Мирянци, с което бяхме в добри отношения, допреди една година.

Причината за всичко това е една – основната функция на инициативния комитет e не да спаси селото, a умишлено, систематично и манипулативно да разпространява дезинформация, клевети и обвинения с цел да настрои населението враждебно към дейността, към служителите на фирматa и към нейните клиенти. И като краен резултат е да се предизвикат негативни последствия и да спомогнат за отнемане бизнесa ни в полза на друга фирма.

За всички тези факти и обстоятелства сме информирали Прокуратурата на гр. Пазарджик и очакваме тя да се произнесе по компететност и по спешност.

Инж. Ангел КЪРДЖЕВ

Управител на фирмa  „Кариери Пазарджик“ ООД, гр. Пазарджик


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички