Четвъртък, 30 Юни 2022
 
Регионът

Децата от ВУИ-Ракитово с литературна програма отбелязаха 149-годишнината от гибелта на Апостола

  21.02.2022 14:17             
Децата от ВУИ-Ракитово с литературна програма отбелязаха 149-годишнината от гибелта на Апостола

Във ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово съществува многогодишна традиция за изразяване на почит към най-великия българин на ХХ век - Апостолът на Свободата Левски. Момчетата знаят стихове за Левски, рисуват портрета му, гледали са филми за него.

Тази година под ръководството на социалния работник г-жа Гери и с помощта на учителя Свилен Топчиев учениците подготвят литературна програма. В тази програма те са водещи и рецитатори - справят се изцяло сами. Това е белег за тяхното израстване и на желанието им за изява.

Водещи са Велизар Цанков - IX клас и Илия Гушмашки - Х клас. Те са участвали и в предишни училищни програми и имат известен сценичен опит. Не се притесняват от излизането на сцена и успокояват останалите. Румен Тодорков - VII клас за първи път участва и е малко притеснен, защото той е пръв в програмата. Бързо наизустява дългото стихотворение, но гласчето му малко трепери, докато изговаря някои от трудните думи.

 Г-жа Гери разделя останалите на тройки. В първата тройка са Любомир Лалев, Стефан Калчев и Ахмед Еламин - всички от VII клас. Любчо е участвал вече няколко пъти в програми, Стефан е участвал веднъж, а Ахмед участва за първи път. На репетициите Ахмед е свит и притеснен.

Втората тройка са момчетата с повече опит: Димитър Илиев - Х клас, Симеон Костов - Х клас и Николай Смаилов - ХI клас. Те се справят по-лесно с текста. Стремежът при тях е да покажат изразителност и думите да въздействат върху слушателите.

Както обикновено момчетата поднасят рецитала пред децата и работещите във ВУИ. Тази публика е най-верният барометър, защото тук са приятелите и любимите учители и служители. А и това е генералната репетиция за тържеството в Ракитово. Бурните ръкопляскания показват, че и този път участниците са се справили и словото е стигнало до сърцата на публиката.

За тържеството в града към групата се присъединяват Никола Донев - VIII клас и Мартин Средков - IX клас. Те са наградени от Директора Георги Янушев да поднесат венеца в памет на Левски и да бъдат почетен караул, докато деца и граждани от града поднасят цветя.

В градското тържество се включват най-малките читатели от библиотеката към ОНЧ “Будилник 1898” - Ракитово. Те разказват за живота и делото на Левски, показват и изричат отново заветите му. Присъстващите са очаровани от прекрасното изпълнение на Виктория Чукалова - IV клас при СУ “Св. Кл. Охридски” - Ракитово.

Следва рециталът на ВУИ - Ракитово. Момчетата от училището, в познатите вече на всички скаутски униформи, застават пред микрофоните.   Зрителите ги посрещат радушно. Очакванията на ракитовската публика се оправдават. И този път момчетата се представят на ниво и заслужено получават бурни аплодисменти.

За първи път от много години, в памет на Левски, на Паметника на толерантността пред читалището са поднесени венци и цветя. Прекрасният слънчев ден на 18 февруари 2022 г. съхранява почитта на децата и на възрастните ракитовци към безсмъртното дело на Апостола на Свободата.

Любомир ЛАЛЕВ - VII клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички