Други

Вятърът на времето

  24.02.2022 07:54             
Вятърът на времето

Иван Игнатов е от онези пазарджишки творци, които не обичат да се шуми около тях. Вече десетилетия наред той създава своите текстове в творческо усамотение, с постоянните си търсения в прозата и лириката. Автор е на 20 книги с новели, разкази, есета, поезия, басни, афоризми, епиграми. Макар у него да надделява влечението му към хумора и сатирата, той е изкушаван и от лиричната поезия, като най-представителната му книга в този жанр според мен е стихосбирката му „Вятърът на младостта“ (изд. Беллопринт, Пазарджик, 2016 г.) Структурирана е от два раздела – „Есен“ и „Времена и нрави“.

Първата част съдържа стихотворения с чисто лирическо въздействие. Наименованието й ни настройва носталгично, неприкрита е аналогията на есента с естествения ни житейски път, с времето на нашите тихи и умозрителни настроения и лични равносметки. Ето последната строфа от едноименното стихотворение:

Спомените – тих камбанен звън

на шейна в побеляла есен,

те са ехо на мечти от сън,

превърнати в чаровна песен.

В същата емоционална гама е и стихотворението „Белокоса нежност“:

Легна тъжна есен

с облаци в небето.

Вятърът със песен

охлади сърцето.

 

Вехнат плодни клони –

сянка в самотата

радостта прогони…

Мъка е в душата.

В духа на класическата им символна употреба авторът използва и другите сезони за визуализиране на душевните настроения, които са в хармония с природните описания: „Приказки за любовта“, „Надежда“, „Предсказание“. Най-обременен с меланхолични навеи е сезонът на зимата:

Зима

Старостта е зима,

паметта – огнище,

споменът е въглен,

останал от жарта.

 

Затова с надежди –

лъчи във старостта,

всеки, смръщил вежди,

разравя пепелта.

 

Въглен да открие,

който да го грее.

…Старостта студена

в спомени живее.

Вятърът на времето сменя сезоните, но не унинието, отчаянието и безутешността са основните настроения в лириката на Игнатов. Всъщност главният, обединяващият мотив в лириката му е този за Любовта. Но не онази от стихотворението му „Слънчева усмивка“:

Но търсим ли я късогледо –

само във плътта,

превръщаме я в чувство бледо –

в сянка на мечта.

Любовта има много измерения, тя всеобхватна, тя е духовната квинтесенция на човешката душа и надежда, и идеал, и смисъл на живота ни:

…Любовта спасява в този свят – вертеп…(„Нежна буря“)

Вторият раздел – „Времена и нрави“, ни връща към реалното всекидневие. Високите чувства са заменени с ирония, сарказъм, болка, надежда…, присъщи и познати на всекиго от нас:

Игра на думи

Няма измама -

народ без луди

бъдеще няма.

Интересът

Водени от интереса

по Европа крачим с „феса“…

Живеем

в трудно време –

пепел мокра от сълзи.

Светът – превърнат в бреме,

стиска зъби…И мълчи!

И още, и още…Тук Иван Игнатов е в познатата си роля на сатирик, който более от неправдите в родината ни, от опорочените взаимоотношения, от униженията на човешкото достойнство.

Но аз предпочитам да завърша с поезията му от първия раздел. Стихотворенията в него сякаш „пунктират“ хилядите възможни човешки съдби, повеждани по няколко обобщаващи оси, около които те се преповтарят и преоткриват. Всички те обаче са вплетени в една вдъхновяваща и всеобхватна вселена – Любовта, която ни спасява в този свят-вертеп.

 

Георги К. СПАСОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички