Други

Ученици от СУ ”Васил Левски”-Велинград обменят иновативни практики в Гърция

  28.02.2022 08:06             
Ученици от СУ ”Васил Левски”-Велинград обменят иновативни практики в Гърция

Проектът JOYFUL като мост за социално приобщаване

АТИНА-ВЕЛИНГРАД. Независимо от пандемията, СУ "Васил Левски"-Велинград отново прескача прегради и разширява хоризонти като координатор на поредния проект по европейската програма Еразъм+ "Jump On-board Your Fully Unprejudiced Life - JOYFUL" - (2020 г.-2023 г.). Бенефициенти са ученици и учители от 6 европейски държави- България, Словакия, Полша, Румъния, Гърция и Турция.

Участниците в проекта работят в посока на свързване на традиционната методика с иновативните практики на дигиталната ера и развиване на уменията на 21 век - творчество, сътрудничество, критично мислене, устойчивост, езикови и дигитални компетентности.

Тъй като образованието ни минава през бурни етапи, целта ни е да запазим на борда всички деца и да не позволим на нито един ученик да бъде извън нашето внимание и извън училищната общност. Социалното приобщаване е във фокуса на проект JOYFUL, като дава възможност за насърчаване на споделени ценности, равенство, многообразие, недискриминация и позитивен климат в училище.

Не случайно първата среща на учениците от 6-те държави-партньори се проведе в страната, която е родината на демокрацията и градът, който е събрал мъдростта на вековете. От 14 до 18 февруари

наш домакин беше Първа гимназия Мелисия в Атина, Гърция

Дейностите в мобилността се проведоха под мотото " Отвъд границите".

Първите граници бяха преодолени чрез дейности, наречени Icebreakers, които включваха подредба на пъзели с характерна забележителност от всяка страна-партньор. Учениците работиха в мултинационални отбори, като по този начин се забавляваха и имаха възможност да се опознаят- за което разбира се допринесе и културната програма, изготвена от нашите домакини.

Друга сплотяваща дейност беше изработването на проект на тема “Училище на бъдещето”. Учениците сформираха международните си отбори и демонстрираха интересни и нетрадиционни идеи и представи за едно модерно, лишено от предразсъдъци училище на бъдещето.

Всяка държава представи скеч с типични поговорки,

свързани със социалната насоченост на проекта като останалите партньори трябваше да отгатнат поговорката. Този неформален метод за интеграция се оказа изключително атрактивен и провокиращ актьорски талант и изобретателност у учениците, които споделиха с ентусиазъм своите национални мъдрости.

Избран бе талисман и химн на проекта като всяка една страна вложи свои типични и в същото време универсални послания. Учениците създадоха и разкази на тема "Every journey begins with a first step" относно социално пренебрегнатите и отхвърлени хора и начините за интеграцията им в Европейското общество. Представени бяха и брошури-пътеводител "The guide of my culture", които съдържат интересни обекти и забележителности в родния край на всеки партньор. Не на последно място културата, историята и традициите на Атина и Гърция заплениха учениците и послужиха като мост между поколения и народи.

След тази ползотворна среща вярваме, че всички участници приеха като свои и отнесоха по родните си места демократичните европейски идеи за равен шанс, свобода, сътрудничество, социално приобщаване и единство в разнообразието, преодолявайки граници и разрушавайки стереотипи.

Мария КУТРЯНСКА,

Координатор на проект JOYFUL,

Учител по английски език, СУ "Васил Левски", Велинград 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички