Регионът

Музеят в Батак и приятели ще зарадват с мартеници стари и самотни хора

  01.03.2022 06:39             
Музеят в Батак и приятели ще зарадват с мартеници стари и самотни хора

Учим младостта да дарява радост на мъдростта, казва директорът Теодора Пейчинова

БАТАК. Изработваме мартеници! Помагат ни учениците от ОУ „Отец Паисий“ в града и доброволци-наши приятели, похвалиха се от Историческия музей. Тази година всички мартеници ще бъдат подарени на хората в пенсионна възраст и самотно живеещи възрастни хора от община Батак, ползващи услугата на Домашен социален патронаж.

Образователните програми „Празниците  на моя народ” и „Народните занаяти в миналото и днес” са включени в Мартенска работилница’2022.

Преди много години и в Батак, както в цяла България  посрещали Баба Марта в  с нетърпение и радост. Работливата баташка жена почиствала грижливо  дома си,  изнасяла още рано сутринта червените халища „да ги види” слънцето. После връзвала на децата и цялото семейство  мартеници от чиста вълна, които тя самата тъкала- за вратлето и за ръката. Елементи на тъкана мартеница от нашите баби днес може да видим върху баташките месали. Традиционната българска мартеница се усуква от бяла и червена вълна. Бяла вълна, предвещаваща дълъг живот и червена- за здраве и сила… Така започва разказът на музейния педагог Иванка Станкова.

По традиция и тази година Исторически музей –Батак организира провеждането на Мартенска работилница за големи и малки приятели на музея. Чрез различни  образователни средства, по интересен и достъпен начин запознаваме участниците с историята, легендите и символиката на мартеницата; с традициите и първомартенската обредност, характерни за родния край

- Заедно се създаваме магията на празника, научавайки защо се кичим с мартеници, какво символизират цветовете и различните видове мартеници, до кога се носят мартениците, тънкости за майсторенето на червено-белите талисмани – пояснява Теодора Пейчинова, директор на ИМ-Батак. - Целта ни е да повишим интереса към съхранение на традициите за изработване на мартеници от естествени материали, да даряваме повече. Ще изработим и дарим 180 мартеници. Така разширяване познанието за символиката на празника и първомартенската обредност в родния край. Обогатяване опита за ръчно изработване на различни видове мартеници - както класически, така и нестандартни, създаваме условия за емоционален комфорт и творческа активност на участниците (деца, ученици, възрастни, хора с увреждания, деца със СОП) и формираме чувство и на гордост от културното наследство на нашия народ. Освен това показваме на децата, че когато даряваме и подкрепяме кауза, ние правим нещо добро, създаваме истински възможности за промяна. Дарителството е акт на съпричастност и желание да промениш света около себе си – допълва Теодора Пейчинова.

Материалите са осигурени от Исторически музей-Батак. Легендите събра и разказва музейният педагог Иванка Станкова, а презентациите са две: „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ (автор Ивелина Хрисина) и „За плъстенето като занаят и направата на мартеници“ (автор Иванка Станкова).

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички