Регионът

Музеят в Батак - съкровищница на минало, българщина и… книжнина

  05.03.2022 06:15             
Музеят в Батак - съкровищница на минало, българщина и… книжнина

Музеите, до голяма степен, се възприемат само като институции, чиято основна дейност се състои от събиране, съхранение, изследване и показване на различни експонати от археологически, етнографски, научен и др. характер. Слабо позната е тяхната роля на образователни центрове, от които съвременното общество силно се нуждае. Посетителите на музея могат не само да видят съдържанието на колекции, но и да го изучат.

Музеите предоставят различни образователни възможности,

чрез които обикновените хора да получават допълнителна информация за изложените артефакти. Образователният им потенциал ги прави незаменим източник на познания, изграждащ около себе си ново общество. Разбира се, като говорим за образователните функции на музейните институции, нямаме предвид формалния смисъл на думата. Образователните методи на музея обхващат един по-широк смисъл. Те са разнообразни, интригуващи, интересни, а понякога и забавни. Всичко това прави музеите източник на интелектуална стимулация и познание.

Освен движими културни ценности, музеите са съкровищници и на книжнина. Гордост на Исторически музей-Батак е нашата библиотека. Богатият й фонд съдържа издания по обща, военна, художествена, научна, справочна литература, исторически книги, енциклопедии, речници и др.

Разполага с над 4000 тома книги, като най-голямата ни колекция е на тема Априлско въстание-1876 г.

Читателят може да ползва това богатство само на територията на музея. Днес попълваме своя фонд чрез абонаменти, закупуване на книги и дарения. Дарители са бивши музейни служители, които предоставят свои авторски книги или част от личните си библиотеки и приятели на музея. Епизодично книги и годишници изпращат и различни музеи от страната.

Друга важна дейност на музеите е издателската. Исторически музей-Батак издава

сборник „Историческото богатство на община Батак“

- изключително ценни издания, представящи научни изследвания, проучвания, доклади, статии и съобщения на местни историци, етнографи и археолози, както и на други специалисти. Първи том е публикуван през далечната 2006 година и отдавна е библиографска рядкост. Съдържа пет раздела: Археология, История на българските земи XV-IXX век, Нова история, Етнография и Образователни програми в ИМ-Батак. Научните изследвания на специалистите са изключително интересни за всеки, който има желание да се запознае с историческото богатство на Батак и региона. През годините музеят издаде още три тома от сборника и популяризира голяма част от историята, бита, традициите, археологическото наследство, нумизматиката, празниците, занаятите, периодичния печат, просвещението, образованието, фолклора, живота и делото на известни и неизвестни личности и много, много други теми от Батак и региона.

„Моята музейна тетрадка“ е ново издание на музея,

насочено към малките ни посетители и любители на историята. Издадохме я през 2021 г. с цел - да бъде безценно занимателно помагало при изучаването на Априлската епопея-Батак. Тетрадката е един нов опит за първа среща на младите приятели на музея с историята, написана с кръвта на въстаници, непокорните българи, силата на българския дух, саможертвата на дедите ни в името на Свободата. По изключително занимателен начин читателят сам открива  имена, събития, интересни факти за Априлското въстание, решава задачи и кръстословици и научава, че „…без Батак нямаше да има свободна България“.

В момента е в печат

двуезична книга с каталог „Колекция християнско изкуство в Историческия музей-Батак“,

с автор проф. Иванка Гергова. Книгата ще представи колекцията от икони във фонда на музея, които разкриват детайли от църковното минало на града, говорят за духовните стремежи на жителите му, за техните връзки, които се разпростират от границата между Епир и Македония в западната част на Балканите, Света гора, непосредствените околности като Неврокоп, Банско и Татар Пазарджик, до Русия.

Преиздаваме и ценни книги за миналото на Батак и Априлското въстание. Една от тях е „История на Батак“ - второ преработено и допълнено издание,

или както всички я наричаме „Книгата на баташките професори“

Тя представя Батак от създаването му до наши дни. Има следните раздели: Предговор, Географска характеристика, Предистория, основаване и население, Батак през Възраждането, Батак в Априлското въстание, От Освобождението до Първата световна война, Развитие между Първата и Втората световна война, Батак днес, Бит и душевност, Архитектура, Библиография. Изключително ценни и търсени книги, които музеят преиздава са също „Въстанието и клането в Батак“ - на Ангел Горанов- Бойчо и „История на въстанието в Батак“ - на Йордан Венедиков. За основа на книгата „Въстанието и клането в Батак“ служи историческия очерк на Ангел Горанов - Бойчо, отпечатан в Пловдив през 1892 г., и фототипно преиздаден през 1991 г., съвместно от Културно- просветно сдружение „Възраждане на град Батак“ и Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, под редакцията на проф. Янко Янев. За по-голяма яснота архаичният правопис е осъвременен, а редакторските бележки внасят уточнения по съвременното научно състояние на някои от третираните от Бойчо въпроси, доизяснявайки отделни текстове, изправят погрешни дати, имена и пр.

През 2016 г. преиздадохме

„История на въстанието в Батак“ с автор, бележития военен историк Йордан Венедиков,

по повод 140-годишнина от Априлското въстание и 60-годишния юбилей на музея. Книгата е отпечатана за първи път в София през 1929 година, издание на Баташкото читалище „Паметник 4-ти май“, за 50-та годишнина от Априлската епопея-Батак. Ценна и изключително търсена от любителите на историческото четиво и от изследователите на миналите времена и културното ни наследство. Мотивът за преиздаването е съвременният читател да се запознае с историята на организацията, хода и потушаването на въстанието в IV-ти революционен окръг и в Батак и сам да намери отговор на въпросите: Мит ли са кланетата в Батак? Защо Батак е Голготата на Априлското въстание 1876г. - сочено за връх в национално- освободителното движение на българите? Защо, за повече от век, Батак стана символ на трагедията на българите, чийто порив за свобода е жестоко смазан от Османската империя?

Защо именно в Батак е събрана духовната сила на цял един народ,

доказал на света що е воля за свобода?

Популяризирането на историческа литература е още една от важните дейности за музеите. В информационния център на музея предлагаме на посетителите ни много книги, както собствени, така и на други автори, свързани в Батак. Всеки любител на историческото четиво може да закупи за себе си или за подарък изброените по-горе наши издания, а и книгите „Моята първа книга за Априлското въстание“, „Турските зверства в България“ - на Джанюариъс Макгахан, „Юбилейна книга за Априлското въстание“ и други.

Държава без съхранено минало няма бъдеще! Идните поколения трябва да помнят род и родина! Ние в музея знаем, че писаното слово остава и библиотечната, издателската и популяризаторската дейности са особено важни за развитието на културните институти и за връзката с любителите на историята. Ето защо, музеят в Батак е съкровищница на минало, българщина и… книжнина!

Теодора ПЕЙЧИНОВА

Директор ИМ-Батак


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички