Други

Маестро Гаро Балтаян бленува за България зад океана

  10.03.2022 08:03             
Маестро Гаро Балтаян бленува за България зад океана

„Мечтай, вярвай, постигай!” е кредото на именитото българско семейство в САЩ

ЛОС АНДЖЕЛИС. Маестро Гаро Балтаян е истинска легенда в българската и международна музикална педагогика и навръх Трети март е добре да си спомним за него, за да видим България през очите на сънародниците ни в чужбина. Още преди половин век Гаро Балтаян бе вписан в почетната книга в Кеймбридж, а оттогава досега световните признания за неговия принос в науката на музикалната педагогика са десетки. Сред многобройните му възпитаници, основно майстори на цигулковото изкуство, са и двете му деца – Саркис, който е професор по пиано в САЩ, и дъщеря му Арусяк – виртуоз на цигулката, концертираща по целия свят. И двамата са започнали музикалното си образование в Музикалното училище в Пловдив. Майката – музикалният педагог Арси Балтаян (двамата се женят през 1967 г., а кумове са им световноизвестният оперен бас Никола Гюзелев и жена му Райна), също е дала път на много таланти от нашата страна. Всичко в това семейство е свързано с музиката –

дори и вилата им в Родопите, строена в социалистическо време, носи името „Паганини”

И няма как да е иначе, защото дълбоки са музикалните корени на това именито творческо семейство. То е поело щафетата от една друга легенда в музиката и музикалната педагогика на България – бащата на Гаро Балтаян до дълбока старост творил в Пловдив. Забележителна книга-албум за този славен род бе издадена още преди повече от две десетилетия и е на видно място във витрините на отдела по изкуство на Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив.

А за Пазарджик и Пазарджишкия край името на Маестро Гаро Балтаян също е легенда,

тъй като той е един от сърцатите основатели и съзидатели на десетките музикални школи. Със сигурност големите музиканти и ръководители Атанас Чолаков и Ангел Ценов от Пазарджик могат с дни и нощи като в приказките на Шехерезада да разказват за делата на цигулковия педагог в земите на Орфей край Марица. Защото той е дал криле на стотици, ако не и хиляди, млади таланти, още от най-ранна възраст. А аз станах свидетел като журналист в „Знамето” на невероятния талант на Гаро Балтаян да прави истински народни празници на музиката в Пазарджишко, давайки възможност на толкова много деца да се докоснат до магията на музикалното изкуство и много от тях да го превърнат в своя кауза за цял живот.

Порази ме неговият нестандартен подход,

Как използваше всяка ситуация, за да окрили таланта. На един годишен преглед на музикалната школа в Панагюрище, в Театър дом-паметник, с директор журналистката Румяна Върбанова, той ме включи в журито. И накрая, при обявяването на резултатите от годишния преглед, когато всички с нетърпение очакваха да разберат кой печели, той раздаде грамотите на децата-музиканти. Всяко четеше и скачаше от радост – защото на всяка грамота пишеше, че то е на първо място. Всички бяха обявени за победители. Така десетки малчугани от Панагюрище си тръгнаха засмени до ушите заедно с майките, бащите, бабите, дядовците от празника. Защото наистина стана празник.

От години вече Гаро Балтаян, заедно с Арси, са в Лос Анджелис.

Не са в САЩ по линията, с която там пребивават немалко нашенци, бивши комсомолски и партийни секретари

– защото толкова обичат Америката, а заради здравословното състояние на Маестрото. Това е причината. Затова бе голямо огорчението на фамилията, когато в един регионален вестник журналистическа бележка бе озаглавена  „Балтаян изостави 4 януари, за да чества 4 юли”. Старата къща на семейство Балтаян се намира на улица „4 януари”. Доколкото ми е известно, въпреки писмата от Америка, настояващи и очакващи редакцията да се извини и да помести опровержение или уточнение, така и не последва подобаваща редакционна реакция.

През годините съм получил от Лос Анджелис десетки писма от Гаро Балтаян. Получават ги и много други хора в България – професори, музиканти, доктори, приятели, учени, десетки българи и българки.

Балтаян в мислите си никога не е напускал България и никога няма да я напусне

Даже си мисля, че тя е и в сънищата му. От родината той получи преди години почетния знак-медал „За хората с добри сърца” – признание за голямото дело на музикалния педагог, пуснал в полет толкова много български деца в големия свят на музиката и духовното съвършенство.

Не знам дали вече не е поставен световен рекорд по влачене на писма

по пътищата на родните ни пощи, но едва преди дни, през февруари, получих традиционно писмо от Маестро Балтаян, както изглежда, след около месец и половина обиколка на света и у нас. В писмото – голяма поздравителна новогодишна картичка, в която, наред с пожеланията, е изписано и кредото на фамилия Балтаян. Това кредо се е оформило със сигурност и от контакта с американците, но пък не можем ние да влияем на задокеанската култура. Кредото е следното:

DREAM. BELIEVE. ACHIEVE!

МЕЧТАЙ, ВЯРВАЙ, ПОСТИГАЙ!

А заедно с пожеланията отвъд океана, към които правя съпричастни многото приятели на 87-годишния Гаро Балтаян в Пазарджишкия край и читателите на единствения областен вестик – „Знаме”, искам да добавя и… една рецепта за столетие, която той е открил в земята на нягогашната индианска култура.

Ето какво съветва Уолтър Брайнинг от щата Монтана, починал на 111 години като втория най-възрастен човек на планетата. Той през целия си живот е спазвал няколко прости, но изпитани златни правила:

„Радвай се на всяка промяна! Яж два пъти на ден! Работи, колкото можеш по-дълго! Помагай на хората! Никога не се страхувай от смъртта, защото човек се ражда, за да умре!”

Прибавям към пожеланията на Арси и Гаро Балтаян и тези златни съвети за дълъг живот към читателите на „Знаме”. И им честитя националния ни празник!

Денчо ВЛАДИМИРОВ

Със съкращения - цялата статия в книжния брой на "Знаме"

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички