Други Регионът

Млади велинградчани изследват перспективите на зелената енергетика

  15.03.2022 07:54             
Млади велинградчани изследват перспективите на зелената енергетика

С проект Y.E.S. - G.R.E.E.N. ученици-предприемачи преоткриват красотата и величието на природата

В края на месец февруари, в периода от 21-и до 25-и, в град Тисовец,  Словакия, се проведе третата среща с ученици от СУ „Васил  Левски“ и партньори по проекта Y.E.S. – G.R.E.E.N. - България, Естония, Литва, Чехия и Италия.

На тръгване от България ние осезаемо чувствахме приближаването на идващата пролет, но планините на Словакия, недалече от град Тисовец, ни посрещнаха със сняг. Сред заснежената гора имаше

не много голяма скиорска хижа, която изглеждаше самотна и студена,

с надпис отпред „Chata Zbojska“.

Но когато прекрачихме прага на тази хижа ни посрещнаха топлината на огъня от горящата камина, усмивките на гостоприемните домакини и двамата неразделни приятели – кучето Берта и котето Блеки. Впоследствие разбрахме, че тази къща се намира на територията на природен резерват „Муранска планина“ и през цялата седмица тази уютна вила беше на разположение на учениците – участници в проекта за зелено предприемачество Y.E.S. – G.R.E.E.N. В тази прекрасна атмосфера и условия, максимално доближени до красотата и величието на природата, оцветени от културното разнообразие на младежите от петте страни, започна срещата на словашка земя.

Проектът „Y.E.S. – G.R.E.E.N. – млади предприемачи в училището – елате да изследваме и преоткриваме околната среда и природата”

– е посветен на различни аспекти на екологични проблеми в нашите страни и начините за разрешаването им. Съвместната работа в мултиезикова интернационална среда за създаване на плакат на екологична тема допринесе за бързо сближаване и сплотяване на учениците. Още повече за изграждане на нови приятелства и запознаване с културата, традициите и обичаите на жители на нашите страни помогна и мултикултурната вечер, по време на която участниците в проекта разказваха за историята и природните дадености на своите страни, танцуваха народни танци и дегустираха вкусни традиционни ястия.

Конкретно тематиката на срещата в Словакия беше посветена на

възобновяеми източници на енергия и перспективите за развитие на зелената енергетика

Домакините от Словакия не само успяха напълно да представят дадената тема по време на CLIL урока в училището, но и ни запознаха с резултатите от изследване на този проблем от всички страни-участници в срещата. Голям интерес предизвика посещението на междуучилищен детски център, където домакините от Словакия ни показаха, как решават проблема с опазването на изчезващите и защитените видове животни и  птици в условията на дивата природа.

Разнообразни познавателни екскурзии, богата културна програма, интересни семинари-работилници, вечери с народни песни и танци завинаги ще останат в съзнанието на участниците в проекта.

Людмила РИЖУК, учител по руски език,

Координатор на проекта за СУ „Васил Левски“ Велинград


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички