Пазарджик

Мобилният ехограф на Сдружение за онкоболни и приятели отново е на път

  14.03.2022 13:16             
Мобилният ехограф на Сдружение за онкоболни и приятели отново е на път

ПАЗАРДЖИК. Мобилният ехограф на Сдружение за онкоболни и приятели отново тръгна на път. Обиколката е в рамките на традиционната вече 20-та юбилейна кампания под патронажа на кмета Тодор Попов, в която организаторите насочват вниманието си към навременната профилактика на рака на гърдата.

По последни изнесени данни на РЗИ – Пазарджик общо в региона хората диагностицирани с различни форми на онкологични заболявания са 10 058.

Първата спирка на мобилния ехограф след повече от двегодишната пауза, наложила се заради пандемията от коронавирусна инфекция, бе Автогара Пазарджик. Днес 13 служителки от различни фирми, позиционирани в сградата, преминаха профилактични прегледи на млечна и щитовидна жлеза.

Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани – не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг.

Прегледите на щитовидна и млечна жлеза се проведоха от д-р Благова – специалист образна диагностика, заедно с председателя на Управителния съвет на „Сдружение за онкоболни и приятели” - Мария Чергарова. 

Да припомним, че вече няколко години при направена заявка към Сдружението мобилният ехограф пътува из цялата област – в местни администрации, кметства, фирми, фабрики, където желаещите жени могат да преминат преглед на място.

При последната обиколка на мобилния ехограф преди пандемията бяха прегледани 653 жени от цялата област.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички