Понеделник, 27 Юни 2022
 
Регионът

Няма подадена декларация от украинчета за наше училище

  18.03.2022 10:16             
Няма подадена декларация от украинчета за наше училище

ПАЗАРДЖИК.  От миналата седмица близо 25 000 ученици от училищата в областта учат присъствено, съобщи Дора Дулчева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО). Това стана възможно, след като и в последната община Стрелча заболеваемостта от Ковид падна под 250 на 100 000 души. Пазарджик е една от трите области, заедно с Благоевград и Кърджали, където децата влизат в класните стаи без тестване.

- Добрата новина е, че някои училищни прояви – състезания и олимпиади, се случват в реална учебно-образователна среда. В понеделник и вторник РУО бе домакин на регионалното състезание „Млад строител“ с участието на 5 отбора от Благоевград, Перник, София, Пловдив и Пазарджик. В следващите дни се проведе регионалния кръг от националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, в което сили премериха 8 отбора от Хасково, Кърджали, Пловдив, Виноградец, Професионалната гимназия по механоелектротехника в Пазарджик и други. Проведе се и състезанието по математика „Европейско кенгуру“, доволна е Дора Дулчева.

Тя поясни, че в РУО не са постъпили официално регистрирани заявления от граждани на Украйна за обучение на деца в детските градини и училищата. Засега има само запитвания.

Направени са проучвания за свободните места в детските и учебни заведения. Определен е експерт от РУО, владеещ английски и руски език, за осъществяване на контакти с чуждите граждани.

- Искаме да сме полезни на семействата, търсещи временна закрила, а децата им да се възползват от образователната ни система. Длъжни сме да ги подкрепяме.

За улеснение на сайта на РУО има рубрика с електронен вариант на заявления. Това дава възможност бежанците да ги попълнят от разстояние, да ни ги изпратят, за да имаме възможност да реагираме своевременно, допълни Дора Дулчева. - Добре сте ни дошли! Очакваме ви!

Повече по темата - в книжния брой на "Знаме".

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички