Регионът

За свинското - 5 наши общини са сред малкото, в които ЕК не облекчи ограниченията за търговия и производство

  21.03.2022 07:47             
За свинското - 5 наши общини са сред малкото, в които ЕК не облекчи ограниченията за търговия и производство

Европейската комисия облекчи ограниченията за производството и търговията със свине и свинско месо, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Рестрикциите бяха наложени заради заболяването Африканска чума по свинете. Ограниченията остават за четири области: Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна.

Промяната е в сила от 19 март, съгласно изменение на приложение I към Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС, обясниха още от БАБХ. В ограничителни зони III остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик – общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив – общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна – общините Бяла и Долни Чифлик.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите региони продължава. България стриктно спазва Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605, в който са разписани правилата за търговия с живи свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашни и диви свине. Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС.

С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС. От БАБХ припомниха, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички