Пазарджик

МБАЛ-Пазарджик започна седмицата с остра нужда от кръв

  26.03.2022 07:09             
МБАЛ-Пазарджик започна седмицата с остра нужда от кръв

За три дни е била прелята три пъти повече от нормалното

В началото на седмицата Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Пазарджик отправи апел към гражданите на Пазарджик и областта за доброволно и безвъзмездно кръводаряване.

Отделението има остра нужда от допълнителни кръводарители, които да помогнат за осигуряването на необходимите количества кръв за множество кървящи болни в Хирургично отделение и ОАИЛ. За вливанията на един пациент трябват 10-15 сака с кръв, което прави невъзможно близките им да се справят с осигуряването на толкова кръводарители. А само за три дни в най-голямото лечебно заведение в областта са влети 63 единици кръв, което е 2-3 пъти повече от нормалното, уточни началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева.

Няма как да извършваме дейността си, ако нямаме осигурени достатъчно кръвни съставки, които се получават от дарената кръв. Те са животоспасяващи и решаващи при операции и други медицински дейности.

Д-р Стоева уточни, че дарената дори от един кръводарител кръв може да помогне на трима различни пациенти.

Цялата статия - в новия брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички