Други

Кога ще сменяме времето за последно?

  26.03.2022 09:46             
Кога ще сменяме времето за последно?

Тази неделя местим стрелките с час напред

Със зимни температури посрещнахме пролетното равноденствие миналата неделя, на 20 март, в 15:33 UTC (Координирано универсално време, еквивалентно на средното време по Гринуич). За нас, в България, това бе 17 часа и 33 минути. Тази неделя обаче трябва да преместваме стрелките на самия часовник. Така ще преминем „от нормалното към ненормалното време”, както казват мнозина капацитети. „Кога е смяната на времето?”, „Кога се сменя часа?”, „Няма ли да спрем да сменяме часа?”. Такива въпроси чуваме непрекъснато по това време на годината. Да, смяната на времето през настоящата 2022 година е в неделя, 27 март, от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа. И не, няма да е за последно. През октомври ще трябва да преминем към зимно часово време – в неделя, 30 октомври 2022 година от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Засега няма да спираме със смяната на времето и след това

Тъй като България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време, а и няма консенсус между държавите кога да се спре със смяната на времето. Според проведени анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време. Ако това се случи за последен път ще въртим стрелките сега - през март. В случай, че се реши да останем на астрономическо часово време, за последен път ще се сменя часа през октомври 2022 година.

Иначе се бяхме настроили, че за последен път щяхме да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време. Към момента обаче няма единодушно решение, както на национално ниво, така и на международно, и изглежда, че засега ще продължаваме да местим часовника всеки март и всеки октомври. Първоначалните идеи бяха да се спре със смяната на времето още през 2019 година, но това не се случи. Още през септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение

местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година,

като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time). През декември 2018 година се разбра, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

Защото едни държави в северното полукълбо (тези в Европа, Сирия, Иран, Мароко и тези в почти цяла Северна Америка) и други държави в южното полукълбо (като Бразилия, Чили, Южна Австралия, Нов южен Уелс, Нова Зеландия) сменят времето към лятно и зимно. Трети пък (те са най-много) са използвали смяната на времето, но в даден момент са се отказали. А четвърти (най-вече в Африка) никога не са сменяли времето.

Трябва ли да сменяме часа два пъти годишно?

Продължението - в книжния брой на „Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички