Пазарджик

Шевици-код и златни бижута с 6 символа ще пазят пазарджиклии от лоша енергия

  27.03.2022 10:48             
Шевици-код и златни бижута с 6 символа ще пазят пазарджиклии от лоша енергия

ПАЗАРДЖИК. На знакови места в областния град ще бъдат изрисувани шевици с наричания за здраве,пазещи ни от лоша енергия. Вече писахме как непосредствено преди мача на Хебър и първата му победа в плейофите над Добруджа с 3:1 официално бе открита шевицата от двете страни на входа на спортна зала „Васил Левски“. Това е мотив от автентична шевица от Пазарджишка област, типична за Тракийската фолклорна област – с флоралните мотиви. Кметът Тодор Попов откри творбата пред зала „Левски” и заяви, че това е само началото на по-мащабен проект.

„Аз съм художник,

потомка на Бенковски трето поколение,

и това наклони везните и в един момент ДНК-то се материализира“, призна Радина Росенова. „Приела съм изкуството си като мисия – да бъда посланик на българските символи в България и пред света. През 2020 г. имах щастието да представя нашата страна на световно изложение на художниците в Дубай, където моята картина – диптих „Българска магия“, бе избрана в Топ 10 на изложението („Знаме“ писа за това след събитието, б.р.). Оттам се зароди идеята за Арт проект „Род“.

Той включва и уникални златни бижута

„Поверие разказва за голямата сила на златото. От векове се е дарявала златна жълтица за мир и благоденствие в дома и семейството. Тя имала и апотропейна (защитна) сила, пояснява Радина пред „Знаме”. Тази колекция е естественото продължение на Арт проекта „Род”. Събрала е в себе си нежността и красотата на Българката, мъдростта на вековете, силата на корена и неукротимата кръв, преплетени в древните български символи-наследство от дедите ни.

Избрали сме шест символа:

Любов, Младост, Хармония, Сродяване, Елем-бехт (Елбетица - Блaгословия и Защита) и Вечност. Защото традициите са онези ценности, които съхраняват Рода във времето. Това са ритуалите, предавани от поколение на поколение...”

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички