Пазарджик

Д-р Ваня Стоева, началник на Отделението по трансфузионна хематология: Най-много доброволни кръводарители има по Коледа и Великден

  29.03.2022 07:06             
Д-р Ваня Стоева, началник на Отделението по трансфузионна хематология: Най-много доброволни кръводарители има по Коледа и Великден

От кръв се нуждаят и хора без близки, на които няма кой да помогне

Писахме за острата кризисна ситуация с недостига на кръв в МБАЛ-Пазарджик. А ето как отговори на въпросите на „Знаме“ началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева:

- Работите в отделението от много години. Това ли е най-критичният момент, който си спомняте?

- Не, периодично се случва резервите от кръв да намалеят.

- Има ли някаква конкретна причина да се стига до подобна ситуация?

- Много малкият относителен дял на кръводарителите, които даряват по желание.

- Наблюдава ли се някаква тенденция или цикличност по отношение на нуждата от кръв?

- Непрекъснато имаме нужда от добри резерви от кръв.

- Колко са кръводарителите за 2021 година? Колко от тях са доброволни?

- 4627 души са дарили кръв през 2021 г. в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Те са с 300 повече от предходната 2020 г. Мъжете са много повече от жените - 3761 срещу 866 жени. 74 са доброволните кръводарители. За първите два месеца на 2022 г.  кръводарителите са 747, като от тях 592 са мъже , а 155 са жени. Общо 31 са доброволните кръводарители тази година.

- Повече или по-малко са доброволните кръводарители през последните години?

- Общата бройка на кръводарителите сравнително е една и съща - около 4400-4700 годишно, но повечето от тях даряват за роднини, познати и близки хора. Най-често доброволни кръводарители имаме по църковни празници - Коледа, Великден. Има такива, които редовно кръводаряват, но са малко. На една част от тях е преливано кръв и са наясно какво означава да имаш нужда от кръв.

- Повлия ли Ковид на желанието на хората да даряват доброволно кръв?

- В началото на пандемията имаше много голям отлив на кръводарители, докато се преодолее страха от влизането в болничното заведение. Хората оказваха изобщо да влизат да се лекуват.

- След апела на болницата тази седмица увеличиха ли се кръводарителите?

- Ден, след като отправихме апел за доброволни кръводарители, дойде и първият доброволец. Изключително благодарни сме на всички, които помагат. Отправихме призива, защото сред болните, които се нуждаят от кръвопреливане, има и такива, които нямат близки и няма от кого да търсят помощ.

- Ще се увеличат ли кръводарителите, ако доброволното кръводаряване се стимулира материално?

- По принцип кръводаряването е доброволно и безвъзмездно. Стимулът е не материален, а моралното удовлетворение, че си помогнал. В целия свят се счита, че кръводаряването трябва да е безвъзмездно. Комерсиализирането води към стремеж за прикриване на заболявания, които са противопоказни за кръводаряване и се стига до увреждане на здравето.

- Кой може да дарява кръв?

- Всички здрави хора между 18- и 65-годишна възраст, за които е преценено, след лекарски преглед, че са годни за кръводаряване. Даряването на кръв и кръвни продукти при мъжете може да става 5 пъти годишно, а при жените – до 4 пъти годишно, като задължителният интервал между всяко взимане на дарителска кръв трябва да бъде минимум 50 дни или 8 седмици. Количеството на даряваната кръв всеки път може да бъде до 450 мл. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Важно е да знаем, че кръводарители не могат да са хора с инфекциозни или автоимунни заболявания, със сърдечни и/или чернодробни проблеми, диабетици, хора, на които са им преливали кръв в близките 6 месеца или в близко минало са имали бронхит или пневмония, майки или кърмачки, пациенти с анемични заболявания, с остър ревматизъм, с глаукома, с псориазис, с алергии, хора, които са приемали аспирин два дни преди кръводаряването, както и злоупотребили с алкохол, цигари, наркотици два дена преди кръводаряването.

- Да припомним и ползите за здравето от кръводаряването.

- След кръводаряване тялото започва да работи за попълване на загубата на кръв. Това от своя страна стимулира производството на нови кръвни клетки и помага за поддържането на добро здраве. Кръводаряването не вреди, а помага за спасяването на човешки  живот. Освен това, с него ще предпазите и собственото си здраве от някои сериозни заболявания!

Даряването на кръв може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и намаляване на затлъстяването. Освен това, намалява риска от увреждане на черния дроб и панкреаса. Ползите за здравето включват още понижен риск от хемохроматоза - състояние, което възниква поради излишната абсорбция на желязо от тялото. Може да бъде наследено или може да бъде причинено поради алкохолизъм, анемия или други нарушения. Редовното кръводаряване може да помогне за намаляване на натрупването на желязо. Както и за намаляване на риска от рак.

Мария ДЪБОВА

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички