Пазарджик

Общината прави нова детска градина върху земя, дарена от сестри Доспевски

  29.03.2022 16:46             
Общината прави нова детска градина върху земя, дарена от сестри Доспевски

ГЛАВИНИЦА. Първа копка на нова детска градина за 48 деца бе направена днес от кмета на община Пазарджик Тодор Попов и кметът на пазарджишкото село Емануил Христев.

Земята е дарение от дъщерите на Станислав Доспевски, чиято воля преди много години е това място да се използва именно за децата. Точно това предвижда проект „Изграждане, обзавеждане и оборудване на нов корпус за изнесени две градински групи в село Главиница, филиал на ЦДГ „Снежанка“, гр. Пазарджик“. Към момента забавачката в селото се помещава в апартамент.

„Днес ще изпълним едно отдавна дадено обещание и ще изпълним и волята на дарителя теренът да бъде използван за построяване на детска градина. Ние сме последователни в нашите усилия – образованието, спортът и културата са ни приоритети”, обърна се към присъстващите кметът Тодор Попов. „Децата на Главиница заслужават да имат такава детска градина. Нашите проучвания показват, че Главиница е населено място, в което броят на жителите се увеличава, много хора от града си купиха тук имоти.

Голяма част от децата ги карат до градските детски градини

От догодина ще могат да посещават чисто ново, отговарящо на всички стандарти, детско заведение. До есента ще бъде извършен грубия строеж, догодина ще бъдат направени довършителни работи, ще бъде оградено мястото, ще има детски съоръжения и градината ще приеме първите две групи деца. Дай Боже, с активната помощ и на жителите на Главиница, децата да се увеличават!”, пожела Попов.

Общият капацитет е 48 деца, за които ще бъдат обособени занимални и спални помещения, гардероб, санитарен възел и помещения за разпределение на храната, за здравен кабинет и манипулационна, както и административна част. Две целодневни детски групи ще са разположени на два отделни етажа на сградата, ще имат известна самостоятелност и лесен достъп до общите помещения.

Сградата ще е подходяща и за деца със затруднена мобилност

Тя ще бъде двуетажна, монолитна, с тухлени и стомано-бетонови елементи.

На първата копка присъстваха и кметът на Алеко Константиново Васил Методиев, управителят на фирмата изпълнител Георги Делчев.

„Щастлив съм, че видях тук приятели, с които не съм се виждал последните две години. Това, което предстои в Главиница, е новата канализация – проектът е почти готов, изчакваме всички важни и сложни разрешителни и експертизи, които трябва да се направят от агенция „Железопътна инфраструктура”, тъй като главният колектор ще минава под влаковите линии и това е сложно, но проектът е готов. Надявам се скоро, с помощта на държавата да стартираме и този проект за селото.

Тази година предстои ремонт на улици в селото

Ще направим тротоара откъм читалището, защото никак не си отива с хубавия център на селото. Главиница ще бъде включена в проекта за подмяна на уличното осветление с енергоефективно LED осветление, за да е по-светло и по-евтино. Ще възобновим партньорството с читалището и пенсионерските клубове, които временно бяха прекъснати заради пандемията. Аз вярвам, че тежкото мина и че идват години, в които трябва да покажем, че в крайна сметка животът е по-силен от всичко и трябва да продължим заедно да правим така, че животът в селото и в цялата община да става все по-добър”, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Водосвет отслужи отец Лазар от църквата в Главиница, който развълнуван каза:

„Хубаво е да се гради духовност, култура и образование”

Преди това отецът измоли от Господ подкрепа за строителството на детската градина. Под аплодисментите на присъстващите бе направена първата копка, а кметът на Главиница счупи бутилка шампанско за успеха на начинанието.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички