Четвъртък, 11 Авг 2022
 
Други Спорт

Петър Милчев – лицето и духът на спортните танци

  31.03.2022 08:01             
Петър Милчев – лицето и духът на спортните танци

Създателят на „Импулс” бе и треньор, и баща, на стотици деца

Новината за кончината на Петър Милчев във Велинград разтърси не само спортната общественост у нас, но и в чужбина. Не само спортни хора са тъжни. В разцвета на силите си – на 44-годишна възраст си отиде създателят на Спортен клуб „Импулс” и негов старши треньор и председател. Приносът му в спорта като ръководител, треньор и съдия от най-високо международно ниво е огромен и на наднационално ниво. През годините той с готовност даваше информация на „Знаме”, но никога не се изтъкваше и не излизаше на преден план.

Искаше под светлината на прожекторите да са неговите танцьори

Петър Милчев бе не само пример за състезател (неколкократен шампион на България по латиноамерикански танци) и треньор, но и за отличен управленец, който през годините наложи марката „Импулс” като еталон за развитие на спортните танци, прилагайки шампионската формула, организирайки турнири във Велинград и Пазарджик. Той беше човекът, който като председател на Българската федерация по спортни танци изчисти за две години и половина (сдаде поста през 2010-а, б.р.) внушителните за онова време 76 000 лева дългове, довели я до финансов колапс. Като същевременно проведоха всички най-важни състезания от календара - държавните първенства първи и втори ранг, Купа България, при това без да правят компромиси с нивото.

Изпратиха него и колегите му от УС с бурни ръкопляскания

„Мисията е изпълнена. Признавам, надминахме първоначалните ми очаквания… Получих предложения да участвам в различни комисии, но публично си дадох отвод за всички постове. Връщам се в клуба, ще посветя усилията си на “Импулс” и на семейството си”. Това каза Петър Милчев и никой от „неговите хора” не бе изненадан, че иска да бъде със състезателите си.

Освен състезатели, те бяха и негови деца.

За това разговаряме с едно от тях – Весела Димова,

която заедно с партньора си Христо Гръчки спечели множество национални и международни отличия, а освен това представя и страната ни в „Денсинг старс”-Виетнам, и то успешно. Даваме думата на развълнуваната Веси:

„Отзвукът от загубата му е голям не само в България. Онзи ден разбрах от италианския ми треньор Лука Бусолети, че Петър Милчев е починал. Той се раздаваше за другите, не обръщаше особено внимание на себе си. Стреснах се, когато чух, че е получил инфаркт преди около две години на състезание в Италия. Последно го видях през 2019-а. Беше голямото събиране на клуба.

Бяхме в една вила на Цигов чарк и много се забавлявахме

Той много ни се радваше. Че сме се изградили като личности – кой у нас, кой в чужбина – защото не съм единствената, която живее извън родината. Каза,че ще се постарае да ни събира традиционно всяка година. Сега плачем, че пак ни събра – за погребението… Толкова исках да присъствам, но не мога да се организирам толкова бързо от Виена. На Цигов чарк го виждах в друга светлина – нямаше я строгостта му…

Започнах в „Импулс”-Пазарджик при Иван Александров, но Петър Милчев ни беше старши треньор. И през 2008-а се преместих във Велинград при него.и при Десислава Петачка. Там ни изградиха като шампиони. И като личности. Да, беше строг треньор. Почти никога не изразяваше задоволството си пред нас.

Но пък като чуеш едно „Браво” от него… Все едно Бог е проговорил!

Изпитвахме много голям респект към него. Той много се грижеше за нас. Тогава бяхме малки, но сега си говорим с другите и всички сме осъзнали, че нещата, на които ни учеше, не са били само спортно-технически. А тогава не разбирахме даже някои от изразите му – по-късно ги проумявахме. Това бяха житейски уроци. И сега си говорим –

за много от нас той беше и втори баща

Не само за тези, които нямаха татко. Аз например още в Пазарджик имах припадъци – кръвното ми падаше и губех съзнание за по няколко минути. Той веднага пое ангажимента и благодарение на баща си, който бе в медицинската сфера, тръгнахме по лекари и стигнах до специалисти, до които иначе нямаше как да се добера. Пое ме да тренирам в неговите ръце – беше само през уикендите и тренировките бяха много тежки. Много често цитираше мисълта на Константин Иречек: „Ние можещите, водени от незнаещите, правим невъзможното за кефа на неблагодарните”… Това винаги ни го повтаряше. А като пораснахме и знаехме какво става във федерацията, осмислихме тези думи. Само той си знае какво му е струвало да направи така, че да просперират тези танци и да наложи качествени състезатели и състезания. Имаше и закачливи изрази. Като ни се караше, уж сърдито, а каже:

„Чакам те като топъл хляб!”

И всички треперим, защото знаем, че идва едно навикване… И сега искам да ме чака като топъл хляб. Пък го няма, разбираш ли… А той присъстваше в нашия живот повече от родителите ни. Той ни научи да не се предаваме. Че колкото и да затъваш, пак ще излезеш! Него никога не сме го виждали затъващ! Никога не е бил обезверен, отчаян, слаб… Лицето и духът на спортните танци. Аз така го виждам. Най-големият ни конкурент беше „Бургас 75”, но мисля, че Петър Милчев е направил най-много шампиони. Да не говорим за каненето на световни шампиони, съдии, треньори от най-висок клас тук. Благодарение на него с Христо Гръчки имахме тези успехи, заминахме за Виетнам…

Имаше и много смях

Като на първото ни пътуване за световно – с едно бусче до Испания „три дни с камили”, или на лагер в Италия, където бяхме стая до стая с треньорите, и имаше бой с възглавници, и пазаруване заедно, и плаж...

Преди състезание ни казваше винаги: “И каквото сабя покаже… И честта, майко, юнашка.” Пак си ги повтарям. Тези думи ще кънтят още дълги години и в моята глава! Това е неговият израз, който ме води в живота и сега.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички