Регионът

Навръх 100-годишния си юбилей СУ „Васил Левски” отново изпъква с иновации

  31.03.2022 16:23             
Навръх 100-годишния си юбилей СУ „Васил Левски” отново изпъква с иновации

Велинградчани кандидатстват за „Дигитално училище на България” в конкурса на А1

СУ „Васил Левски“ – Велинград, отдавна е доказало, че е на „ти“ с новите методи на обучение и активно внедрява технологиите в класната стая. По случай 100-годишния юбилей на училището, който се чества през настоящата 2022 г., сега се подготвя специална книга, съчетала мастилото и иновациите. Изданието ще съдържа представяне на учители (пенсионирани и настоящи) и ученици, завършили училище "Васил Левски" с реализация в различни сфери на обществения живот. Героите на книгата вече са дали интервюта пред репортерите на училищната телевизия "Междучасие ТВ".

„Книгата е посветена на 100-годишнината на училището. Създадохме видео плей-листа на всички интервюта в страницата на училищната телевизия - "Междучасие ТВ", а в хартиеното издание ще бъде публикуван и QR-код, който при сканиране със смартфон или друго устройство ще отваря интервюто на съответния учител, което ще може да се изгледа на видео. Вече сме в напреднала фаза - предпечат и художествено оформяне. Активирани са QR кодовете, проверени са за надеждност. Смятам, че ще бъде хубав подарък за гостите на нашите тържества“, коментира пред „Знаме“ директорът на училището Емил Моллов. Очаква се книгата да бъде отпечатана в края на април или началото на месец май.

Да припомним, че СУ "Васил Левски" създаде проекта "Междучасие ТВ", който позволява на учениците да влязат в ролята на журналисти. Те имат свой собствен YouТube канал, в който качват новинарски емисии всяка седмица. Това позволява на младежите да развиват своите дигитални умения и да се научат как да заснемат и обработват видео съдържание.

Кандидатурата на училището е сред една от над 120-те получени в конкурса на А1 "Дигитално училище на България", който цели да отличи най-иновативните български училища от малки и големи населени места в страната, които прилагат технологии в обучението. Той се провежда в партньорство с фондация „Заедно в час“ и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Кандидатурата на велинградчани попадна сред получените проекти от 20 области в България, а експертно жури избра най-добрите сред тях от голям град и от малко населено място в трите категории „Дигитален урок“, „Дигитален проект“ и „Дигитална организация на преподаването“. Организаторите предвидиха и една специална награда за проекта с най-голям потенциал за развитие, част от категорията "Иновативна идея".

 

 

Проектът на СУ "Васил Левски" стартира с участието на 15 ученици и двама преподаватели. До момента над 120 ученици са били в ролята на репортери, оператори, говорители, монтажисти, а проектът се ръководи от 8 учители. Една от залите - новооткрития STEM център „3К” („Креативност, комуникативност, качество”), е именно телевизионно студио. Затова и новинарските петъчни емисии вече са много по-високо качество. Студиото е оборудвано с професионална техника, с възможност за заснемане на зелен екран (green screen) и с 4К-камера и фотоапарат, LED-прожектори, нови 10 панела за шумоизолация, 5 микрофона за запис и 10 тип „брошки” плюс помещение за видео обработка и цялостна постпродукция на заснетия материал.

Както писахме, центърът на високо европейско ниво е изцяло готов, след като училището спечели финансиране по националната програма за изграждане на училищна STEM среда*. С проектно финансиране от 300 000 лева плюс още 33 000 лева са изградени няколко зали, в които учениците ще работят в модерна среда със съвременно оборудване. В зала „Роботика и програмиране“ ще се конструират и програмират роботи с различна сложност. Създадената среда ще подпомага обучението на учениците от профил „Софтуерни и хардуерни науки“. Залата „Дебати и презентиране“ е многофункционална и в нея ще се водят дебати, ще се обучават бъдещи лектори, ще се изучава езика на тялото, но и ще се провеждат срещи–разговори с известни личности от различни професионални сфери. Помислено е и за децата със специални образователни потребности, които ще работят със специалисти в зала „Приобщаващо образование“. Зала „Палитра и звук“ е предназначена за терапия чрез музика и изобразително изкуство, но и за часове по философия и гражданско образование.

Внедряването на технологиите в клас и въвеждането на дистанционното обучение се ускориха до немислим преди COVID-19 кризата обхват. Редица нови начини на преподаване и учене, свързани с иновации, бяха въведени в голяма част от училищата на национално ниво.

Всяка криза обаче е и възможност. Именно това доказаха българските учители, които успяха не просто да пренесат класните статии в дигиталния свят, но и да открият нови, по-добри и по-интересни начини за преподаване. Тях ще отличим в този конкурс. В А1 имаме мисия за подобряване на цифровите умения на младите хора и дигитализация на обществото. Затова отличаваме дигиталните училища на България, които пренасят успешно технологиите в класните стаи и правят учебния процес по-лесен, забавен и ефективен.”, допълват в отговор организаторите на конкурса.

Следващото издание на конкурса „Дигитално училище на България“, пълно с иновативни идеи за прилагане на технологиите в клас и споделяне на добри технологични практики в училище се очаква през есента на 2022 година.

(Зн)

 

*STEM обучение - STEM /Science, Technology, Engineering, Math/. Подходът STEM обхваща преподавателски умения и учебни предмети по начин, който прилича на реалния живот. Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика – в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни и дискретни предмети, тя ги интегрира в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички