Други

Баташкото дружество за дразнене работило не само на 1 април

  02.04.2022 09:16             
Баташкото дружество за дразнене работило не само на 1 април

Целта бе постигната – да излезе населението от еднообразния начин на живот

БАТАК. Димитър Прасков е сладкодумец с живо чувство за хумор. Във Фейсбук разказва увлекателно за стария Батак с неговите герои, празници, делници, горски плодове, чаркове, кръчми, боза-еликсир, сочните, свежи и „като живи” кебапчета, хрупкавите и пръхкави, а не тестени милинки, които се сипят в устата… И за Баташкото дружество за дразнене БДД, разбира се.

Послучай Деня на шегата го питаме за

секретните подробности за дружеството

Защото имало и такива. А той се смее: „Беше хубаво време. Днес живи от членовете на дружеството сме само двама-трима… Включително председателя Веско Илиев, който е 39-и набор и е голяма капия. Аз съм на 80...”

Батачани познават по старите снимки и Прасков, и Васко Доганов, и Георги Чожгов, Гурдев, Кормушев, Стефан Вранков… Но да дадем думата на г-н Прасков:

- Баташкото дружество за дразнене се основа през 1964 година в хижа „Техеран” от шестима членове и няколко такива на повикване, в присъствието на управителя на хижата, нашия приятел бай Георги Янев. Избран беше председател, който в речта си на учредителното събрание

очерта дейността на дружеството

Стаята на Комсомола се намираше на първия етаж в сградата на КГ на БКП (близо до читалището). Комсомолски секретар тогава бе млада жена винаги усмихната, доста активна. При нея нямаше високопарни изказвания. Момиче с характер. Тя ни харесваше, защото бяхме млади и красиви, а и тя също. Довери ни се и ни даде ключа от комсомолската стая. Все пак някой трябваше да влиза и излиза и да върши някаква дейност.

И разбира се, като сериозни младежи започнахме да движим комсомолските мероприятия. Двама от нас бяхме ловци.

Убием пъдпъдъци, гълъби или заек - и нашият специалист по всичко, Васко, ги готвеше

Консумирахме ястията с малко бира и много приятни разговори. Най-вече надлъгвания и планове за бъдещи действия. Разбира се, дейността ни не се състоеше само в хранене. Играехме карти и спорехме  кое баташко момиче е най-красиво. За да няма разногласие, обявихме само между нас конкурс за най-хубави три момичета. На няколко събрания спорехме и накрая решихме кои са на първо, второ и трето място. И какво като ги определихме – нищо не излезе. Разузнаването донесе, че си имат приятели. Но въпреки това отчетохме дейност.

Един неделен следобед взехме една

8-килограмова диня и я оставихме да се изстудява в транжорната

В нея работеше Васко. Стояхме на стълбището на Комсомола и наблюдавахме чарка. Вече към 18 часа движението беше в разгара си. Решихме да вземем изстудената диня. Председателят Веско взе ключа и отиде да я донесе. По едно време забелязахме, че движението малко по-нагоре от нас, нещо се разбърка. Хората се скупчиха, някои се смееха, други подсвиркваха. Ангел извика:

- Вижте Председателя!

Обърнахме се наляво и се изумихме

Нашият човек облякъл изпоцапана с кръв, ако може да се нарече бяла, манта. Непрана поне два месеца. Отстрани в джобовете стърчаха два големи ножа. Динята бе прегърнал с две ръце и опрял на корема. С лека танцова стъпка, съвсем сериозен, с безгрижен вид , все едно, че наоколо няма никого, той се придвижваше по тротоара към нас. Сякаш мълния удари и развали двете колони на чарка. Хората се блъскаха един в друг, зяпайки голямата диня и „бялата” манта. Нарушиха се посоките на движение, ритъма.

Започна се масов смях и ръкопляскания от тълпата

Бабичките, които се бяха подредили на отсрещния тротоар и те вземаха отношение.

- Мъри, глейте гу. Баш в нидяля с ква умацана манта тръгнал, млат човяк. Няма векья свясни ора.

Когато и ние  по-късно видяхме Веско да идва към нас, панически се скрихме в стаята. Това не попречи на председателя да влезе спокойно  с динята.

Никой не очакваше  такова извънредно събитие защото комсомолците тогава бяхме на почит.

Но нали Баташкото дружество за дразнене трябваше да отчете някаква дейност.

Още случаи и кой от тях спечели първото място наотчетното събрание на дружеството - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички