Четвъртък, 07 Юли 2022
 
Крими

Осъдиха вече бившия полицай, убил на пътя 7-годишната Мони

  06.04.2022 17:38             
Осъдиха вече бившия полицай, убил на пътя 7-годишната Мони

„Съжалявам! Това промени и нашия живот! Цял живот ще го носим!”, заяви подсъдимият в залата

ПАЗАРДЖИК. Тричленен състав на Окръжния съд с председател Кристина Пунтева постанови 4 години и 8 месеца ефективно при първоначален общ режим за бившия вече служител на Регионалното звено „Борба с организираната престъпност“ (БОП) – Пазарджик, Владимир Панайотов (43), който миналото лято смъртоносно прегази на пешеходна пътека в Братаница 7-годишната Моника Стоименова. Почернените роднини си запазиха правото да предявят кръвнина в бъдещ граждански процес. Освен ефективната присъда, съдът определи, че Владимир Панайотов няма право да управлява МПС в продължение на 6 години.

В залата присъстваха бащата Марин Стоименов и двама от братята на детето. Отсъстваше майката на Моника – Блага Стоименова, която е единственият законен наследник на пострадалото дете. Нейни близки коментираха в кулоарите, че тя не е имала сили да дойде. Очаква се и прокуратурата, и близките, и защитата, да протестират и обжалват присъдата пред Апелативния съд.

Делото стартира при засилени мерки за сигурност. Панайотов дойде с маска и забрани да бъде сниман в съдебната зала. В последната си дума пред съда, видимо развълнуван, той заяви:

„Съжалявам! Искам да изкажа съболезнования на всички роднини и близки на детето.

За съжаление не мога да върна нещата. Това промени не само техния, но и нашия живот – на мен, на семейството, на децата ми. Спрелите вдясно коли възприемах като спрели пред магазините. Видях едно дете на пътеката и не очаквах, че зад него има и друго… Ще нося това цял живот!”, каза подсъдимият, който днес работи като брокер в частна агенция за недвижими имоти (уволнен е дисциплинарно след катастрофата). Още след трагедията той бе пуснат от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева.

Още в началото на разпоредителното заседание защитникът му адвокат Любомир Любомиров поиска от съда делото

да се гледа по съкратената процедура,

защото клиентът му признава всички факти и обстоятелства по предварителното производство (което автоматично намалява предвиденото от закона наказание от 3 до 15 години с една трета, б.р.). Съдебният състав прие искането.

Според обвинението, смъртта на малката Мони на 19 юли миналата година е настъпила в резултат на несъобразена скорост (73-74 км/ч при позволени 50) и безотговорност от страна на Панайотов, който игнорирал знака за пешеходна пътека, спрелите в лявата лента в центъра на населеното място автомобили, които изчаквали пешеходци на зебрата, и непрекъснатата осева линия, забраняваща изпреварването. Той се връщал от изпълнението на служебна задача със служебната си „Шкода“ и освен че блъснал детето, създал сериозна опасност и за живота на 9-годишното братче на Моника, подчерта прокурор Панков. Той има достатъчно голям шофьорски опит и би следвало да изгради определени навици.

Да се сети, че след като автомобилите са спрели, значи по пътеката минават хора,

допълни обвинителят. И подчерта, че присъдата трябва да е ефективна, но с „лек превес на смекчаващите обстоятелства”. Защото характеристичните данни на подсъдимия са добри и е сравнително млад. Адвокат Петя Свиленова, представител на почерненото семейство, конституирана като частен обвинител, също поиска ефективна присъда. Тя подчерта, че служебното положение към момента на катастрофата на шофьора – служител на МВР, е отегчаващо вината обстоятелство, защото полицаите би трябвало да служат за пример. С последното не се съгласи защитникът на Панайотов адвокат Любомиров. Той припомни, че подзащитният му също е оказал помощ на смъртно раненото дете (това е станало след идването на линейката и полицията, когато шофьорът се отърсил от шока, б.р.) и описа ситуацията с определянето на наказанието за ефективно или условно  като „деликатност на равновесието”.

И поиска условно наказание

Адвокат Любомиров подчерта, че подсъдимият не е личност със занижена степен на отговорност, че през целия си трудов стаж е бил инициативен и съвестен, освен това липсват данни за умисъл при случилото се, както и за самонадеяност на шофьора. В съдебната зала стана ясно, че за над 20 години шофьорски стаж Панайотов има само един акт – по думите му, заради пътен инцидент не по негова вина, но тъй като имал автокаско, актът бил написан на негово име.

Според съдебната автомобилна техническа експертиза, ако е карал в ограничението, Панайотов е нямало да се стигне до трагедията.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички