Понеделник, 04 Юли 2022
 
Крими

Гаф прати Пазарджишка област на първо място по престъпления

  09.04.2022 08:09             
Гаф прати Пазарджишка област на първо място по престъпления

Полицаите гневни и обидени от грешката по високите етажи на ведомството

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Неприятен гаф от края на миналата седмица прати Пазарджишка област на първо място в антикласацията по извършен брой престъпления за 2021 година. Статистиката бе качена на сайта на МВР след отчета на ведомството в петък, направен от министър Бойко Рашков. Според цифрите, област Пазарджик е на първо място по извършени престъпления, на второ и на трето място са Габрово и Монтана, а на последно е София. От министерството „пришиха” на област Пазарджик извършени 1609 престъпления на 100 000 души средно през 2021-а. През настоящата седмица грешката бе замазана, а цифрите – променени. Според тях, Пазарджишка област е на 22-о място с 880,4 престъпления на 100 000 души. Средното число за страната е 1160.

Гафът провокира обида, недоволство и гняв у мнозина служители на пазарджишката дирекция. Те недоумяват защо няма уточнение от София – все пак те и колегите им са „виновниците” за настоящата статистика на криминогенната карта, а не за „партенката”.

Попитахме пресцентъра на МВР на какво се дължи тази разлика и защо оттам не са излезли с официално уточнение след като национални медии разпространиха първоначалните цифри.

Какво отговориха - четете в книжния брой на "Знаме".

Върбан ВЪРБАНОВ


Свързани