Други

Композиторка с панагюрски корени е сред отличените с „Грами“

  10.04.2022 07:12             
Композиторка с панагюрски корени е сред отличените с „Грами“

Композиторката, която живее в Лос Анджелис, но е с панагюрски корени, Пенка Кунева е част от екипа, който спечели награда „Грами“ тази година. 64-тата церемония по връчването на най-престижните музикални награди се проведе в Лас Вегас.

Българката бе отличена за музиката към документалния филм „Жените Войни: Гласовете на Промяната” („Women Warriors: The Voices of Change” , посветен на

активистки, борещи се за правата на жените

Саундтракът към лентата бе номиниран в категория „Класическа колекция“. Пенка Кунева е написала или партнира за 7 от общо 19 произведения в албума.

Тя не е присъствала лично на наградите, тъй като в момента се грижи за болните си родители, които също са в Лос Анджелис. Пръв за успеха ѝ съобщава нейният съпруг Даниел Шуайгър, редактор на филмова музика, с когото живеят в Града на ангелите, заедно с дъщеря им Джийни.

Пенка Кунева е сред малкото жени композитори в Холивуд.

Работи като композитор и оркестратор повече от 20 години

Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София с пиано, както и Националната музикална академия с теория. През 1990 г. заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета „Дюк“. През 1997 г. защитава докторат по композиция в и започва кариера на композитор в Холивуд.

Тя не крие, че се гордее, че е българка. За наградата казва, че е „слава за моята родина“. Баща й е от Панагюрище. Спомня си, че от малка е слушала историята на Райна Княгиня, чиято къща е до бащиния й дом. Историите за смели жени още тогава са й повлияли.
Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички