Други

Излъгаха ли ни или не за евтините дърва?

  20.04.2022 06:53             
Излъгаха ли ни или не за евтините дърва?

Централните складове не работят, но могат да елиминират спекулантите

Пролетта пукна и отопляващите се с дърва домакинства се загрижиха да осигурят топлото и за предстоящата зима. Излъга ли ни правителството (в частност Корнелия Нинова) или не за дървата. В броя от 18 февруари писахме за намерението държавата да продава дървата за огрев без посредници. Това съобщение на правителството обнадежди много хора, защото амбицията бе мярката да подпомогне над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев. За Пазарджишка област бяха отредени два от общо 17-те новообособени централни склада – на териториите на държавните горски стопанства „Белово” и „Ракитово”. В „Белово” часове преди това бе назначен нов директор, а в „Ракитово” – дни по-късно. Наша проверка обаче показа, че

складовете все още не работят

Оборудвани са с камери, електрифицирани са, но не работят. Това ще се случи всеки момент, с одобрението на цените от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Но и да се случи това, посредници пак ще има, защото далеч не всички граждани ще могат да отидат на място до тези складове. Цената ще падне, ако държавата или местната власт се погрижат за транспортирането на дървата до домовете или поне до населеното място на всеки потребител.

През февруари вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Нинова обясни, че държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина в гората, както и да закупуват високопроходима техника. Това важи за този и за следващите отоплителни сезони, е другото обещание на правителството. Тогава Нинова даде пример с един от тези складове, в който дървесината се добива на 84 лв. куб. м, а същата на пазара е 160 лв.

Иначе цената е паднала в сравнение със спекулата,

която се вихреше през февруари. Да припомним, че точно година по-рано ситуацията пак бе подобна, тогава и заради извънредното положение и затруднените процедури в стопанствата, но и заради чиста спекула. Дори в Пещера кметът Йордан Младенов поиска пълна проверка на процедурата, по която фирми добиват и транспортират дърва за огрев за населението заради сигнали от граждани.

Каква е ситуацията днес в Пещера и Брацигово?

Пещерският кмет обмисля как цената да падне

А и от града на Васил Петлешков получихме обаждания, че кубик дърва се предлагат за 120 лева. Хората питат: „Какво стана с обещанието на държавата цената им да е поносима за отънелия джоб на хората, най-вече на пенсионерите. Брациговка вече е закупила от пещерска фирма 5 кубика по 120 лева, защото се страхува да не остане на студено.

- Един кубик дърва по списъка в общината на пожелалите да ги закупят струва между 80 и 90 лева - съобщи кметът на община Пещера Йордан Младенов. И уточни, че за добиване сумата е 47 лева, а за доставка от фирма до домовете – между 33 и 43 лева.

- Според мен

цената е доста висока, особено за по-бедните хора

Горското стопанство доставя дървата в свои складове и оттам те тръгват към домакинствата. Семействата ще получат по 4 кубика на цена от 90 лева. За намаляване на сумата предвиждам към предприятието „Чистота“ да се създаде допълнителна дейност – Общината да извозва дървата, а не фирми, които оскъпяват стоката. Така цената им ще падне драстично, каквото бе намерението на министър Корнелия Нинова. Но за това се изискват време и средства – допълни кметът Младенов.

Директорът на горското стопанство в Пещера инж. Христо Делин потвърди цената от 90 лева за семейства от Брацигово и Пещера.

- Дървата се осигуряват за двете общини

по нарочен поименен списък

и се доставят по домовете на хората. Дървата са качествени. През миналия отоплителен сезон получихме само десетина жалби за лоша дървесина. Иначе, фирми, спечелили търгове за добив на дърва в горски участъци на горското стопанство, сами определят цената на пазарен принцип. Какъвто е случаят в Брацигово. Един кубик да се продава за 120 лева. Може и за повече, стига да има кой да го купи. Искам да уточня, че не е възможно дърва по списъка да се харчат за повече от 90 лева, бе категоричен инж. Христо Делин.

Двата централни склада в областта не работят, но този в Белово – централен склад „Топлата вода”, има ценоразпис.

Там обаче няма дървесина заради падналия преди дни сняг

и невъзможността машините да влязат на терен.

Пред „Знаме” директорът инж. Мирослав Николов съобщи, че цената за един пространствен кубик е 88,20 лева с ДДС (става дума за широколистна дървесина – в Беловско дъбът и букът са предпочитаното гориво, б.р.), но без транспорт. Във временните складове са фиксирани цени с транспорт от 90 лева за кубик до крайния потребител, а без транспорт добивните фирми могат да ги купят за 55 лева кубика.

„Идеята ми е да спра спекулата, както направих в Костенец. За целта е удачно в централния склад да се складира резервно количество от около 600 кубика, което да бъде за крайни потребители, които ще купуват ограничени количества (до 5 куб. м) на цена 88,20 лева със собствен транспорт –

това автоматично ще откаже фирми-посредници да купуват големи количества

и да ги продават на баснословни цени на населението”, смята директорът. В момента в списъка за дърва има около 400 заявки от граждани и всички искат доставка до дома.

Каква е ситуацията в Ракитово?

Там цените от временен склад са 32,40 лева с ДДС за 1 пространствен куб. м иглолистна дървесина и 46,20 лева за широколистна (10 пространствени куб. м дървесина са 6 плътни куб. м, б.р.), а добиване на дърва от сечища на корен с позволително е съответно 6 лева с ДДС за 1 куб. м иглолистна и 14,40 лева за широколистна, съобщи за „Знаме” директорът инж. Димитър Пейчинов. Според него и според заместника му инж. Петър Вандев,

за дефицит не може да се говори, но няма и излишък

Същото коментират и техните колеги от горски стопанства, където няма централни складове, поне засега.

Дори първоначалната идея на правителството да не се осъществи в предвидените рамки, централните складове могат да гарантират на гражданите елиминирането на спекуланти. Защото със сигурност намереният от потребителя транспорт за 5 кубика дърва ще е по-евтин от цената, която ще предложи посредникът.

Върбан ВИЧЕВ

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички