Регионът

Ансамбъл „Загоровче” става на 35 години

  29.04.2022 14:08             
Ансамбъл „Загоровче” става на 35 години

Художественият му ръководител Йордан Зеленогоров ще бъде предложен за Почетен знак на община Септември

На  1 май фолклорният танцов ансамбъл „Загоровче” със свой танцов спектакъл ще отбележи 35-годишния си юбилей.

- По този повод, в знак на признателност към творческата дейност на Йордан Василев Зеленгоров, на предстоящата сесия на Общински съвет ще предложа той да бъде удостоен с Почетния знак на общината  за приноса му за развитието на фолклора и културния живот. Считам това за малък жест на признателност към големите му постижения – съобщава Васка Рачева, кмет на Септември.

Ето какво разказва тя за ансамбъла.

- Той

носи древното име на град Септември – Загорово

и е една от емблемите на града. Вече има зад гърба си 35 години, изпълнени с танци, възраждане на традиции и културни ценности. 35 години ансамбълът пази  българския дух, претворен в танците, които се играят ,и в песните, които се пеят. 35 години, изпълнени с многобройни участия и награди в национални и международни фестивали и конкурси.

За тези 35 години съществуване ФТА „Загоровче” има самобитна биография. През есента на 1985 г., в читалище „Пробуда” се родила идеята градът да има свой танцов състав. Направени били първите стъпки под ръководството на Стоимен Писков. Хореографите, които са работили с него през годините, са Агрипина Войнова, Милена Ламбрева и Йордан Зеленгоров, който е и настоящият

хореограф

на състава.

Той е роден на 25.09.1968 г. в  Пазарджик. Завършва Машиностроителен техникум и от ранна възраст танцува народни танци. Професионалното му израстване като танцьор започва след постъпването му в Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик.

През 1991 г. става ръководител на ФТА „Загоровче” към читалище „Пробуда” в Септември. През 2004 г. ансамбълът се отделя от читалището и Йордан Зеленгоров става художествен ръководител и председател на сдружение „Загоровче” в Септември.

През дългогодишното си съществуване под негово ръководство ФТА „Загоровче” многократно обогатява своя

репертоар,

 често е носител на многобройни български и междунарадни награди и са осъществени десетки международни турнета, при които са посетени страни като Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Русия, Грузия, Нигерия и Гърция.

- Йордан Зеленгоров е човекът, който от десетилетия прави чудеса в „Загоровче” и под чието ръководство ансамбалът печели редица награди.

Затова смятам, че Йордан Василев Зеленгоров - хореограф и художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „ Загоровче“ е достоен да бъде удостоен с Почетния знак на града за значителния му принос за запазването и развитието на фолклора в община Септември, подчертава в заключение кметицата Васка Рачева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички