Четвъртък, 11 Авг 2022
 
Други

Кои са пролетните алергии и как да се пазим от тях?

  03.05.2022 07:16             
Кои са пролетните алергии и как да се пазим от тях?

Пролетта е около нас и всички й се радваме като на дългоочакван приятел. Но с цъфтежа на цветята, храстите и дървета започват да ни атакуват и пролетните алергии. Цветен прашец и прах изпълват въздуха, а за мнозина те са алергени. Не липсват и други дразнители, които могат да отслабят имунната ни система. Неразположенията са най-различни. В повечето случаи те не са животозастрашаващи, но причиняват достатъчно безпокойство и стрес. А при някои са и сред виновниците за пролетната умора. 

Ето кои са най-често срещаните пролетни алергии.

Поленова алергия

Както става ясно и от името, причиняват я цветният прашец и полените. Нарича се още алергичен ринит или сенна хрема. Податливите имат непоносимост най-вече към полените на различни видове храсти, плевели, треви и цветя. Оплакванията са от затруднено дишане, вследствие на тежка хрема, запушен нос, задух, учестено кихане, раздразнено гърло, както и изострено главоболие и сърбеж по лицето. Тази алергия не пощадява и децата.

Затруднено дишане

Получава се, след като алергените атакуват дихателните пътища и затрудняват нормалния поток на кислород. Затрудненията в дишането могат да се проявят под формата на обострена хрема, запушен нос, учестено кихане, усещане за задух, дразнене в гърлото или всички изброени заедно. Не е изключено да се стигне и до паник атаки.

Кихане

При някои хора пролетните алергии отключват и поредици от серийни кихания. При интензивното кихане е възможно да изпитате раздразнение и сърбеж в гърлото, носа и очите. В крайните и по-тежки случаи този симптом води до остър задух, тежко главоболие, понякога до замайване и чувство за гадене.

Главоболие

Възпалението на синусите, раздразнението на дихателните пътища или очите, хремата, кашлицата и серийното кихане водят заедно или поотделно до  главоболие. В повечето случаи то е придружаващо оплакване. При различните хора силата и видът на болката са индивидуални. При някои главоболието е мигренозно, при други то е синусово, а трети изобщо не го изпитват.

Мигренозно главоболие

Ще го разпознаете по умерената до силна, пулсираща болка не само в главата, но и по лицето и шията, като самата болка е неравномерна и е фокусирана в едната страна на главата. При мигренозното главоболие страдащите са свръхчувствителни към светлина, а някои - и към шум и миризми. В най-тежките случаи на мигрена се отключват симптоми като гадене.

Синусово главоболие

Синусовото главоболие е по-често срещания вид при пролетните алергии. Обикновено придружава симптомите на затрудненото дишане - хрема, запушен нос, кихане, раздразнено гърло. При него болката е концентрирана в областта на синусите на лицето, бузите и челото. При алергиите през пролетта, особено при поленовата, дразнителите атакуват синусите, причиняват подуване и възпаление и ги запушват. Самото подуване предизвиква натиск и остра болка в засегнатата зона.

За разлика от мигренозното, синусовото главоболие може да засегне не само половината част на главата, но и двете страни на лицето. Усеща се от горната страна на главата до челото, обхваща зоната между очите и е възможно да стигне до челюстта и други части на лицето. Силата на самата болка варира при всеки човек и се изостря в легнало положение.

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички