Пазарджик

Арх. Георги Сарамбелиев: До кога ще се обезобразява гр. Пазарджик?

  01.05.2022 12:55             
Арх. Георги Сарамбелиев: До кога ще се обезобразява гр. Пазарджик?

По смисъла на Конституцията на Република България, правото на качествена архитектурна среда се разглежда, като основно човешко право!
Качеството на реалната селищна среда не може да бъде резултат на индивидуалното решение на който и да е участник в изграждането и. А участниците са:
Архитект – проектант,
Възложител, бил той частен или обществен,
Одобряващ орган,
Изпълнител – строител или дизайнер,
И най-накрая, но най-важен - Обществото, като краен оценител и ползвател.
Осъществяването на качествената архитектурна и културна среда изисква регулация и съгласуване на всички тези участници и най-вече изисква знания и умения от тяхна страна.
Абдикацията на Държавата от регулативни и управленски функции в областта на синтеза на архитектурата с изобразителните изкуства, изразено в премахването на самостоятелните художествени съвети към всеки окръг, подчинени директно на Съюза на българските художници и Съюза на архитектите в България, на практика развърза ръцете на некомпетентните „строители на градската среда“.
Такъв е и случаят с „художественото“ оформление на сградата на Младежки дом в Пазарджик, а по-преди и „оскверняването“ на паметника на Алеко Константинов с латекс или измазването на каменните стени на Колодрума в парк „Острова“ с розова мазилка и други подобни примери.
Да се оцветява сграда с каменна облицовка или паметник изграден от камък е нещо повече от невежество!

Арх. Георги Сарамбелиев
Председател на САБ-Дружество Пазарджик

30.04.2022 г.
гр. Пазарджик


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички