Понеделник, 04 Юли 2022
 
Регионът

Читалищни дейци от областта се събраха на семинар в Пещера

  05.05.2022 11:45             
Читалищни дейци от областта се събраха на семинар в Пещера

"Читалищните библиотеки и салони - пространство за култура, образование и граждански инициативи" е тема на семинар, организиран от Регионален център "Читалища" - Пазарджик, в партньорство с читалище “Развитие-1873“ гр. Пещера и Областен читалищен съвет Бургас, подкрепян от Бургаския регионален читалищен център. Домакин на  събитието е гр. Пещера.

Програмата на форума е богата на активности, които да се осъществяват като интерактивни занятия в различни културни пространства: читалище, галерия, музей, културни забележителности и исторически обекти. Включва работа в зала и на терен - в читалищните салон, библиотека и фоайе, с подредена изложба ,,Акад. Людмил Стайков – Дарителят“ на дарени от академика книги за библиотеката на Пещерското читалище.

Община Пещера подкрепя събитието и предвижда официално приветствие от заместник-кмета Елена Рядкова към участниците в семинара – председатели,  секретари и библиотекари на читалища от област Пазарджик и община Бургас.

Форумът е посветен на Деня на българския библиотекар - 11 май, като признание за приноса на читалищните дейци в развитие на библиотечното дело в страната. Тъй като масово обществените библиотеки в България са възникнали през Възраждането, именно в читалищата, които и до днес продължават да бъдат културно-просветни средища и информационни центрове по места, чрез своите трибуни, салони и библиотеки. А читалищните библиотеки, съчетавайки традиции, технологии и иновации, в органичната цялост на многоликата читалищна дейност, продължават да бъдат най-голямата част от Националната библиотечна мрежа! В исторически план, дали живот на много Общински и Регионални библиотеки, утвърждават и разширяват позициите си и днес.

Затова,  със семинара на 9 и 10 май, РЕКИЦ “Читалища“ и партньори казваме: Честит Ден на българския библиотекар, читалищни дейци – библиотекари, секретари и председатели, с визия и принос за развитие на библиотечното дело и издигане на читалищното такова на високо професионално ниво!

Инж. Радка ЕНЧЕВА-КОЧЕВА,

Ръководител РЕКИЦ “Читалища“ обл. Пазарджик


Свързани