Четвъртък, 11 Авг 2022
 
Регионът

РЗИ-Пазарджик с инициативи за 15 май - Световен ден за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН

  09.05.2022 16:48             
РЗИ-Пазарджик с инициативи за 15 май - Световен ден за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН

Под мотото „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“ ще преминат инициативите организирани от РЗИ Пазарджик, съвместно с БМЧК и ОСНВ –Пазарджик по повод Световния ден за съпричастност към жертвите на ХИВ инфекцията - 15 май.

Инспекторите от РЗИ Пазарджик за поредна година ще изразят своята солидарност, съпричастност и подкрепа към хората живеещи с коварното заболяване. 

От здравната инспекция припомнят, че третата неделя на месец май се посвещава на жертвите на ХИВ вируса. За първи път този ден е отбелязан през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк.

Целта на инициативите, които се организират е повишаване информираността и чувствителността на обществото към хората живеещи с ХИВ/СПИН, преодоляване на  стигмата по отношение на тях и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

РЗИ Пазарджик приканва жителите на област Пазарджик да проверят своя ХИВ-статус. Изследването е безплатно, запазва се анонимността на изследваното лице. Всички желаещи могат да се изследват с бързи тестове, в периода от 09 до 15 май в лабораторията на здравната инспекция, от 9.00 ч. до 16.00 ч.

През същия период, доброволци от Български младежки Червен кръст ще раздават здравно-информационни материали на ученици от училищата в град Пазарджик, предоставени от РЗИ Пазарджик и Общински съвет по наркотични вещества – Пазарджик.

На 13 май пред панделката от червени цветя - символ на борбата срещу ХИВ/СПИН ситуирана на площад „Васил Левски“ Пазарджик, ще бъде почетена паметта на жертвите на ХИВ. След което в централна градска част ще се раздават промотивни материали.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички