Четвъртък, 11 Авг 2022
 
ИНФО КОВИД-19 Регионът

Да има Национална стратегия за развитието на здравните грижи! - настояват сестрите, акушерките, лаборантите, фелдшерите и рехабилитаторите (Снимки)

  11.05.2022 08:39             
Да има Национална стратегия за развитието на здравните грижи! - настояват сестрите, акушерките, лаборантите, фелдшерите и рехабилитаторите (Снимки)

ПАЗАРДЖИК. В навечерието на 12 май – Международния ден на сестринството, Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Пазарджик организира тържествена среща на своите членове под наслов "Мисията "Здравни грижи". На форума, освен поздравленията, бяха за пореден път очертани стряскащите перспективи България да остане без специалисти по здравни грижи, а оттам – и без здравна система. Защото статистиката е кошмарна - специалистите са под ръба на критичния минимум, а липсва държавна политика това да се промени. Конкретни искания бяха представени на срещата на специалистите по здравни грижи, провела се в Пленарна зала на Община Пазарджик. Сега, вместо традиционното отличие на най-добрите в професията,

плакети за проявения професионализъм в условията на пандемия получиха представители на всичките 22 медицински дружества от област Пазарджик

 „Изминаха две трудни години в пандемия от COVID-19 - време, в което всеки миг беше борба за живота и здравето на човечеството. Всички ние - медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори, се посветихме с неподозирани сили на своята мисия – да сме в помощ на хората в нужда от здравни грижи“, заяви в словото си Галина Цинигарова, Председател на РК на БАПЗГ. Тя подчерта, че към нерешените проблеми на съсловието са се прибавили още натрупаната физическа и психическа умора. „Всеки един от нас стана пример за уникалния труд в помощ на хората. Цялото общество призна нашата изключителната значимост на нашите професии за съхраняване на живота и здравето на хората. Предстои това да направи и самата държава“, каза още Галина Цинигарова.

Гости на срещата бяха народните представители Стефан Мирев и Ивайло Христов. Приветствие към присъстващите отправи заместник областният управител Петя Цанкова. „Винаги съм заставала пред тази аудитория изключително респектирана, тъй като в днешно време това е най-хуманната и най-престижната професия. Изминаха две години, в което здравеопазването беше поставено на изпитание и да, държавните институции са длъжни на Вас - специалистите по медицински грижи. Вие сте хората, които дарявате живот, които спасявате живот, вдъхвате надежда и помагате с усмивка на всеки един нуждаещ от вас. Вашият празник е празник на щастието, на здравето, на живота и на хуманността“, каза Петя Цанкова. Всички присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на починалите от Ковид-19 професионалисти по здравни грижи от структурите в региона.

Шест медицински сестри и фелдшери загубиха живота си в битката с коронавируса

Това са:

- Вили Мутева – медицинска сестра от МБАЛ „Хигия-север” – Пазарджик; - Даринка Огнянова – медицинска сестра от МБАЛ Пазарджик; - Димитър Комитов – медицински фелдшер от ЦСМП – Пазарджик, филиал Брацигово; - Марийка Йонкова – медицинска сестра от УМБАЛ „ПЪЛМЕД” – МС Здраве – Пазарджик; - Петър Станоев - медицински фелдшер от ЦСМП – Пазарджик; - Стоянка Пиперкова – медицинска сестра от МБАЛ „Уни Хоспитал” – Панагюрище.

Сред нерешените проблеми съсловието постави недостигът и подготовката на кадрите. Към момента 879 са работещите специалисти по здравни грижи на територията на Област Пазарджик. Сред тях най-голям е броят на медицинските сестри - 588 и акушерките - 104, като в общия брой са включени още фелдшери, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти и рехабилитатори. Недостигът на кадри е голям. Медицинските грижи се нуждаят от още 760 специалисти – т.е. недостигът е почти толкова, колкото са и наетите в момента. Надежда на съсловието дава възраждането, по идея на проф. Стайко Спиридонов, на обучението на професионалисти по здравни грижи в Пазарджик и откриването през 2021 г. на филиал в Пазарджик на Медицински университет в Пловдив за обучението на такива специалисти, благодарение на Община Пазарджик.

Какви са исканията на специалистите по здравни грижи? Да бъде приета Национална стратегия за развитието на здравните грижи в Република България с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции. Да бъде определена начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати, да се приемат стандарти за всяка от специалностите в направление „Здравни грижи“, които да включват необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на пациентите, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата, да се гарантира диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация и задължително, обезпечено от работодателите и държавата, продължаващо обучение и гаранции за кариерно развитие в професията.

Подробности – само в петъчния брой на „Знаме“.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички