Регионът

Момчетата от ВУИ изкараха незабравим празник на Велика събота

  11.05.2022 15:49             
Момчетата от ВУИ изкараха незабравим празник на Велика събота

РАКИТОВО-СОФИЯ. Рядко се случва всички момчета от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово да пътуват заедно извън училището. Но как да се откаже на щедрото предложение на софийската Фондация “В теб” и на църква Пробуждане - организатори на двудневни тържества за Великден пред НДК - София. Повече от десет шатри, в които може да се рисува, да се пее, да се спортува, да се преживее виртуална реалност. Заедно с деца и възрастни от София на празника са поканени и деца в риск от ВУИ - Ракитово и ВУИ - Подем, както и бежанци от Украйна - жени и деца.

На Велика събота, 23.04.2022 г.

всички деца от ВУИ - Ракитово са събудени още 5 часа и 30 минути

Обстановката е извънредна, защото трябва да се подредят стаите, да се закуси и да се получат дрехи и маратонки от децата. Това се прави в последния момент, защото някои от момчетата нямат добре изградени хигиенни навици и ако няма проверка на облеклото, чорапите и маратонките, може да измързелуват и да тръгнат с мръсни чорапи и скъсани екипи и маратонки. Това ще притесни другите момчета и ще срине самочувствието им, а трябва да има грижа и за имиджа на училището. За да няма пропуски децата се оглеждат взаимно и си помагат, разменят дънки и фланелки. На помощ са и нощните възпитатели Рачев и Шарков. В подготовката се включват и членовете на екипа, който ще пътува с децата за София: г-жа Гери, г-жа Нериман, Атанас Гушевилов, Деян Просеников и Свилен Топчиев, които са в училището малко преди 7.00 часа. Лично директорът Георги Янушев е също в училището в ранната сутрин и участва в подготовката за отпътуването към София.

Петдесетместният автобус на фирма “Ани - Бал” - Ракитово е пълен и в 7.05 часа потегля към столицата.

На паркинга до НДК групата е посрещната от доброволците на Фондация “В теб”, които носят надписи с името на училището. Групата е съпроводена до общинската естрада на пазари „Възраждане” пред Националния дворец на културата, където момчетата, заедно с момичетата от ВУИ – Подем и група жени и деца бежанци от Украйна са представени от водещите Коцето и Пени – доброволци от Фондация „В теб“. Докато други доброволци слагат сини гривни на децата като разпознавателен знак за участник в тържеството.

Коцето представя правилата на великденския купон

Те не са сложни и всички веднага ги приемат безрезервно.

Започва с положителната настройка и 5те „Да“:

•          Слушаме учителите и организаторите;

•          пазим околната среда и изхвърляме опаковки и отпадъци в кошчетата;

•          участваме във всички игри и забавления;

•          правим всичко с любов;

•          забавляваме се истински.

Според Коцето и организаторите важни са и 5те „Не“:

•          не напускаме района на шатрите без учител;

•          не говорим и не се държим неприлично;

•          не викаме;

•          пазим вещите на другите;

•          подхождаме с усмивка и не мразим.

В обособения район с шатрите пред НДК децата са погълнати веднага от множеството осигурени интересни занимания. Повечето се подреждат пред шатрата за виртуална реалност. Поставяш очилата и тръгваш на пътешествие и приключения по страшни коридори и джунгла с екзотични животни. Но малкият Гошо Йосков се появява с нарисувано лице. Антон веднага отива, за да провери дали не може и той да получи рисунка. След малко се връща с лице на „лъв“. И тръгват всички. С лица на герои, на маймунки, на котки, на мечки, на пеперуди, скелети, вълци, спайдърмен и  други.

Сред множеството се появяват клоуни на триметрови кокили.

Артистите от Цирк „Балкански” приковават вниманието

и подготвят с прекрасен танц публиката за изпълнението на носителката на наградата Икар Кристина Костова. Нейното акробатично изпълнение е изпратено с бурни аплодисменти.

Специално внимание на момчетата от ВУИ – Ракитово отделя клоунът Джулио. Той избира четири момчета и ги поставя да седнат на четири стола. След това полягат един в друг, държат се взаимно и Джулио маха столовете. Момчетата остават във въздуха, сякаш още са седнали, но столове няма.

Незабравима ще остане срещата на момчетата с

треньора на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров

Треньорът показва техники и лично проверява кой ще направи най-много „крачета“. Първенецът със 73 „крачета“ е Борис Митков – IX кл. от ВУИ – Ракитово.  Борис получава като награда топка с автограф и правото да се снима с треньора на младежките национали.

Децата получават автографи от техните приятели – фитнес инфлуенсърите Радослав и Ива Кузманови и рап певеца Венци Венц. Разбрал че директорът Георги Янушев лично присъства на празника пред НДК

Венци Венц пожелава да се здрависа с него

Така и директорът на ВУИ–Ракитово  получава сърдечни пожелания за Великден и автограф от рапъра.

Денят отлита неусетно. Прекрасно време в центъра на София. Но момчетата от ВУИ не могат да останат за вечерния концерт на Велика Събота и за посрещане на Великден със своите приятели от Фондацията „В теб“. Последни покупки на сувенири и на варена царевица до НДК. Последни минути в столицата, за да се изяде царевицата и да се опази автобуса чист. Момчетата са уморени, но щастливи. И този път изискването всички да са по светло в училището ще бъде изпълнено.

Любомир ЛАЛЕВ – VII кл.

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички