Понеделник, 10 Oct 2022
 
Регионът

Община Велинград не дава пари на фирма, сега фирмата не дава пари на община Велинград

  12.05.2022 08:14             
Община Велинград не дава пари на фирма, сега фирмата не дава пари на община Велинград

Платили сме повече погрешка, казва зам.-кметът Атанас Палигоров

Община Велинград погрешка превела над 7000 лева вповече на фирма-кредитор, която чрез съд си потърсила неплатени пари, а сега не може да си ги вземе, научи „Знаме”. На 26 ноември 2020 г. общинската администрация сключила споразумение, с което се задължава да заплати 28 491,80 лева на дружеството „Ф и М“ 10 ЕООД, на 4 равни месечни вноски, всяка една от тях в размер на 7122, 95 лева, по банкова сметка. Но става така, че Община Велинград плаща не 4 а 5 месечни вноски, като петата вноска е направена на 31 март 2020 г.

Ощетяването на общинския бюджет и облагодетелстването на фирмата е неволно, твърдят от общината.

„Става въпрос за техническа грешка, обясни пред „Знаме” зам.-кметът Атанас Палигоров. Станала е по времето, когато аз и главният счетоводител бяхме в отпуск, а касиерът механично е подписал платежното нареждане. Веднага след като я установихме, проведохме многокократни разговори с човека, представляващ фирмата - поне по 1-2 обаждания месечно. На 31 декември 2021 г. изпратихме покана за доброволно изпълнение, но адресатът не е бил открит на посочения адрес. Предоставяме ви документи в подкрепа на нашето становище, както и копие от приетата с изходящ номер от 16 март тази година искова молба до Районен съд-Велинград, по която е образувано изпълнително дело”, коментира зам.-кметът.

Според юристи, макар и да става въпрос за грешка, гореизложеното представлява обосновано съмнение и предположение за съставомерност по чл. 201 от НК, който гласи, че длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва с до 8 години затвор за длъжностно присвояване, като съдът може да конфискува една втора от имуществото му. А евентуална защитна позиция от съответните длъжностни лица в посока на предприемане на действия по събиране на недължимо платената сума не дерогира приложното поле на съставомерност по смисъла на НК а единствено евентуално би облекчило наказанието да 1 година затвор или пробация и от 100 до 300 лева глоба. Според съдебната практика на ВКС, няма значение в чия полза е осъществено присвояването - в полза на длъжностното лице, негов близък или непознат или юридическо лице. Няма значение и дали присвоената вещ ще се даде безвъзмездно на това трето лице, като в случая вещите са пари.

Върбан ВИЧЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички