Други

Повече ухапани от кърлежи тази година

  13.05.2022 13:41             
Повече ухапани от кърлежи тази година

35-годишна жена с Марсилска треска се лекува в момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик. Тя се е заразила след ухапване от кучешки кърлеж. Това е вторият случай за годината, съобщи началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Първият случай е при седемгодишно дете. Зачестяват случаите на ухапвания от кърлежи в региона, отчитат специалистите.

- Д-р Пишмишева, увеличават ли се случаите на ухапвания от кърлежи?

Д-р Пишмишева: Тази година прави впечатление, че случаите на ухапани хора са повече в сравнение с предишните 2 години. Дали пациентите са се справяли сами по време на ковид пандемията, това ми е трудно да кажа, но е факт, че хората ни съобщават колко много кърлежи има в тревните площи, както в селата, така и в градовете.

- Как да реагираме, ако забележим кърлеж по тялото си, по дете или по домашен любимец?

Д-р Пишмишева: Някои стопани на селскостопански животни се справят много добре с отстраняването на кърлежи, може би защото са свикнали, но за човек, на когото му се случва за първи път е по-добре да потърси медицинска помощ. Най-често се насочват към нас, в отделението, където и лекари, и сестри са обучени за отстраняване на кърлеж.
Важно е да знаем какво да правим, когато ходим в рискови за кърлежи места. Със затопляне на времето хората все по-често излизат навън, ходят на разходка в паркове или в планински местности. За да сме по-спокойни е добре да сме подходящо облечени - чорапи, светли на цвят, до коленете и панталони, вмъкнати вътре в чорапите. Защо светли - защото лесно ще се забележи пълзящ кърлеж. Обикновено кърлежите лазят отдолу нагоре. Горните дрехи да са с дълъг ръкав и с ластици около китките. След края на разходката дрехите да се оставят навън и добре да се огледат за кърлежи. Добре е и човекът да бъде огледан с помощта на друг човек, за да не се пропуснат труднодостъпни места.
Кърлежите нападат по два начина -или преследват гостоприемника, или стоят в готовност и го нападат, докато преминава покрай тях. Най-често за запиване избират скрити и влажни места по тялото. При децата често ухапванията са по главата, тъй като те играят в тревите.

- Защо са толкова опасни кърлежите и важно ли е ранното третиране на тревните площи?

Д-р Пишмишева: Кърлежите са опасни, защото пренасят болести, някои от които особено опасни инфекции, други с хроничен ход. За България най-актуални са Марсилска треска, Лаймска болест, Конго-Кримска хеморагична треска, по-рядко други. Пазарджишка област е ендемична за Марсилска треска, по-рядко сме диагностицирали Лаймска болест.
Ранното третиране на тревните площи е важно, защото един заразен кърлеж предава инфекцията в поколенията, което означава, че и яйцата, които излюпва женското имаго са заразени. Има кърлежи, които четири поколения напред могат да пренасят заразата. Ранното пръскане е важно да е преди периода на оплождане и снасяне на яйца, за да се предотврати снасянето на заразени яйца и оттам - на заразени нови ектопаразити.
Кърлежите паразитират върху домашни и диви животни, а птиците играят роля при разпространяването им на далечни разстояния и оформянето на нови огнища. Кърлежите преминават през няколко фази в своето развитие и се хранят по един път във всяка една фаза.

- Имате ли в момента случаи на Лаймска болест или Марсилска треска?

Д-р Пишмишева: Тази година не сме имали случаи на Лаймска болест. В момента имаме случай на Марсилска треска. Това е втори случай за тази година. Първият беше на седемгодишно дете. 35-годишна жена от Панагюрище е пациентката, която лекуваме сега. Тя боледува тежко.

- Какви са симптомите на тези заболявания? Ние може и да не разберем, ако ни се забие кърлеж.

Д-р Пишмишева: Възможно е и това да се случи, тъй като при запиването си кърлежа отделя упойващо вещество, така че самото запиване да остане незабелязано.
Най- общо се следят няколко симптома. Няма как да знаем дали кърлежът, който е ухапал човек, е заразен или не е.
Опитваме се с указанията, които даваме, да покрием спектъра на заболяванията, които са характерни за нашата страна. Първото нещо, което се следи, е повишаване на температурата, изразени болки по мускули и стави, промяна на мястото на ухапването или поява на необяснимо петно и появата на обрив, както и кървене.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички