Други

DJ Fireboyy е втори в страната сред диджеите

  15.05.2022 08:09             
DJ Fireboyy е втори в страната сред  диджеите

Бих нарекъл изкуство микс, който е в тоналност и изпълнен навреме, казва Йоан Дубелов

ПАЗАРДЖИК. Йоан Дубелов спечели второ място в Националното състезание за диджеи „SPS DJ“. Той е на 20 години, от Пазарджик. В момента следва „Програмиране“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. С диджейство се занимава професионално от 3 години и по всичко личи, че това е голямата му страст.

Ето как отговори на въпросите на „Знаме“:

- Разкажи малко повече за Националното състезание „SPS DJ“.

- Провежда се всяка година и събира диджеи от цяла България. Идеята е да се покажат умения – технически и по микрофона. Както и присъствие. Има конкуренция - дори когато мислиш, че си най-добрият, може да се появи някой, който да те опровергае. Според мен, трябва да има повече такива DJ състезания, защото професията не е само да можеш да направиш дискотека, но и наистина да умееш да миксираш. Смятам, че второто ми място е заслужено. Не мога да отрека - програмата на DJ Groovy (победителят) беше на доста високо, бих казал – на световно ниво като идеи и изпълнение! Респект! А моят сет от финалната вечер на състезанието може да се види в YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=FzUeBGaGNeQ.

- Как се запали по диджейството?

- Покрай баща ми - DJ Megamix, който е участвал в доста състезания из България и е познат в ретро средите. Постоянно пускаше музика у нас, а когато се подготвяше за конкурс, беше много интересно да чуя песни, миксирани едни в други. Бих нарекъл изкуство микс, който е в тоналност и изпълнен навреме. Постепенно започнах да гледам и клипчета на диджеи в интернет. И досега за мен е неописуемо чувството, когато заставам зад пулта и започвам да представям програмата си, която ми е отнела доста труд и време.

- Къде може да се чуят твоите миксове?

- Най-вече в канала ми в YouTube и в Soundcloud - DJ Fireboyy, а на живо - когато имам участие в „Бакарди“ - Карлово.

- Каква музика обичаш да пускаш?

- Черна музика, хип-хоп, трап, хаус и тек-хаус. Както и чалга, без нея няма как, хората си я искат.

- Коя музика предизвиква най-голямо оживление в заведенията?

- В българските заведения – чалгата, може би защото сме на Балканите и тя просто е в гените ни. Или е по-лесно смилаема, не мога да кажа. Но в последно време доста нашумява и рапът, който също заслужава уважение. И техното, хаусът и рокът имат своите почитатели.

- По какво да познаем добрия диджей?

- Най-лесно се познава по това дали хората са на дансинга и танцуват. Важни са присъствието, държанието, техниката и селекцията,

но това са по-скоро фактори от професионална гледна точка. За обикновеният човек мисля, че от най-голямо значение е селекцията.

- Следваш програмиране в Пловдивския университет. Имат ли програмирането и диджейството допирни точки?

- Общото е това, че и в двете създаваш някакъв проект - програма за операционна система или музикален сет за дискотека. За да успееш, и за двете трябва да положиш постоянство и труд. Няма пряк път към успеха. No shortcuts!

- Кой е Йоан Дубелов, когато не е зад пулта?

- Обичам бодибилдинга, плуването и спортуването като цяло. Също така компютрите са ми страст. Винаги съм се стремял да имам яка

конфигурация, за да подкарвам последните заглавия на игри, но в последно време, със всяка изминала година, се отдръпвам от игрите.

Защото животът е доста повече от играене на игри.

Мария ДЪБОВА

Със съкращения. Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички