Регионът

Стефка Костадинова награди деца от ВУИ-Ракитово на Държавния шампионат за деца и младежи в риск

  16.05.2022 14:07             
Стефка Костадинова награди деца от ВУИ-Ракитово на Държавния шампионат за деца и младежи в риск

Достойно представяне на учениците и от Общинските игри в Ракитово

На 18 април 2022 г. в София се провежда ХХХVII Държавен шампионат за деца и младежи в риск. Състезанията под надслов “Спортът достъпен за всички деца” е организиран от Българска спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) и Българския олимпийски комитет. Шампионатът е част от инициативата “София - европейска столица на спорта” и се провежда в комплекс “Спортна София” в най-новия спортен парк “Възраждане”.

Групата от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово е с ръководители Михаил Попчев - учител по физкултура и треньор и Латин Ананов - инструктор. Включени са момчетата: Ангел Стефанов, Величко Цветанов и Бони Златев от VI кл., Мариян Станиславов от VIII кл., Велизар Цанков, Емрин Мехмедов, Илия Гушмашки и Борис Митков от IX кл., Александър Митев, Дамян Дончев и Мартин Средков от Х кл.

В Шампионата участват 247 момчета и момичета от 18 институции. Дисциплините са: мини футбол (5 + 1), лека атлетика - гладко бягане 800 м., тенис на маса, стрийтбол (баскетбол с 3 участника на един кош) и бадминтон. Играе се в две възрастови групи: момчета 12 – 14 години и юноши 15 – 18 години.

От ВУИ - Ракитово най-добре се представят юношите от отбора по стрийтбол, които се класират отборно на I място пред отборите на Разград и Пазарджик. За ВУИ се състезават Александър Митев, Дамян Дончев и Емрин Мехмедов.

В турнира по минифутбол юношите на ВУИ - Ракитово се класират трети след отборите на Конкордия - София и ЦНСТ - Исперих. В отбора на ВУИ са: Велизар Цанков - вратар, Величко Цветанов и Ангел Стефанов - отбрана, Мариян Станиславов и Мартин Средков - в средата на терена и Борис Митков - нападател.

В индивидуалните спортове призови места от ВУИ - Ракитово заемат както следва:

  • Борис Митков - II място за юноши 800 м. гладко бягане;
  • Дамян Дончев - III място за юноши бадминтон.

Победителите са наградени от Стефка Костадинова - Председател на Българския олимпийски комитет.

Междувременно децата от ВУИ направиха поредното си достойно представяне на Общинските турнири за деца (5 – 7 клас) и юноши (8 – 10 клас) в Община Ракитово

Състезанията се провеждат с двугодишно прекъсване поради пандемичната обстановка в страната. Стартът е даден на 26 април 2022 г. с турнира по тенис на маса.

Традиционно състезанията по тенис се провеждат в тенис залата на ВУИ - Ракитово. Във възрастовата група за деца (5 – 7 клас) в отбора на ВУИ са включени: Бони Златев, Стефан Калчев и Величко Цветанов. Системата на състезанието е отборно всеки срещу всеки. Класирането е както следва:

  • ВУИ - Ракитово - I място;
  • ОУ “Хр. Ботев” - Ракитово - II място;
  • СУ “Св. Кл. Охридски” - III място.

Във възрастовата група юноши (8 – 10 клас) по тенис на маса за отбора на ВУИ - Ракитово играят: Борис Митков, Илия Гушмашки и Ивелин Милушев. Системата на състезанието отново е отборно всеки срещу всеки. Класирането е както следва:

ВУИ - Ракитово - I място;

СУ “Св. Кл. Охридски” - II място.

Традиционно състезанията по шахмат се провеждат с домакин ОУ “Хр. Ботев” - Ракитово. Тази година са на 28.04.2022 г. Отборите са от 4 състезатели - три момчета и едно момиче. Възрастовите групи са момчета и момичета (5 – 7 клас) и юноши и девойки (8 – 10 клас). Отборите на ВУИ участват без момичета, защото училището е само за момчета. Приема се, че момичето от другия отбор печели служебно.

За отборът на ВУИ във възрастова група 5 – 7 клас играят: Румен Тодорков - I дъска, Стефан Калчев - II дъска и Ангел Стефанов - III дъска. Румен и Стефан реализират по една победа, но отборът като цяло губи и се класира на IV място. Победители в групата са ОУ “Хр. Ботев” - Дорково.

Отлично се представят шахматистите от ВУИ във възрастова група 8 – 10 клас: Илия Гушмашки - I дъска, Велизар Цанков - II дъска и Любомир Лалев - III дъска. И тримата реализират победи и печелят заслужено I място.

За първи път от 5 години ВУИ може да състави отбор по футбол във възрастова група 5 – 7 клас, който взема участие в общинския турнир на стадиона в Ракитово на 10.05.2022 г. Това е така, защото момчетата обикновено са повтаряли класове. Учителят Михаил Попчев включва в отбора: Радко Георгиев - вратар, защита Гошо Йосков и Величко Цветанов, в средата на терена Иван Атанасов и Владимир Иванов и нападател Ангел Стефанов. Резерва - Давид Атанасов. Поради малкото време за подготовка липсва отборен дух, липсва игрова техника. Очаквано момчетата от ВУИ губят срещите си с отборите на ОУ ”Хр. Ботев” - Ракитово и ОУ “Неофит Рилски” - Костандово и заемат IV място от 5 отбора.

На стадиона в Ракитово по време на срещите по футбол присъства и немалко публика. Играе се на малки врати. Времето е слънчево и общината осигурява прекрасни условия за игра. Общинският турнир се превръща в празник за спортистите и публиката.

 

Любомир Лалев - VII клас

Дамян ДОНЧЕВ - Х клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички