Други Пазарджик

Как да върнем успелите емигранти в родното място?

  19.05.2022 07:33             
Как да върнем успелите емигранти в родното място?

Българските емигранти преди пандемията са превели на своите близки в България $2,4 млрд. през 2018 г., според доклад на Световната банка за миграцията и развитието. Това е официална статистика за платежния баланс на БНБ, което означава, че реално парите са в пъти повече. Тези 2,4 млрд. долара (или реални около $7 млрд.) са равни на 3,8% от БВП, според изчисленията на СБ. Преките чуждестранни инвестиции у нас са били около 3,2% (или реално около 10%) от БВП през 2018.

Социалната роля на имигрантите в българската икономика е безспорна

Само за сравнение - това което България ще получи от ЕС в рамките на няколко години за възстановяване от КОВИД пандемията е 13 млрд. лева.

По темата разсъждава емигрант, завърнал се в родния Пазарджик, реализирал се навън, но полезен и у нас. Оттук успя да направи впечатление в САЩ със своята дебютна книга „Ако срещнеш Буда, убий го!“ - първата родна книга, влязла в Топ 20 на Амазон за най-продавани заглавия. Кузманов е иноватор в сферата на социалното предприемачество.

Футболната легенда Михаел Лаудруп чете "Ако срещнеш Буда..."

Google ще ви каже, че той е създател е на Ezo – социален бизнес, а фондацията му „Арт Ангел“ работи в помощ на жени-жертви на насилие и на трафик, на деца имигранти, срещу корупцията, за подобряване на условията в затворите... „Знаме“ писа за даренията на деца-спортисти, на медиците, а съвместно с Община Пазарджик и РБ „Н. Фурнаджиев“ организираха конкурс за автентична снимка на кукери…

„Пряката ми инвестиция в социалното предприемачество  е в порядъка на 100 000 лв. в Пазарджик

Интересното е доколко сме отворени да върнем успели хора навън. Би било наивно или просто безумно, че ще привлечем някого (успял навън) с финансов стимул. Трябва да се фокусираме върху тези, които имат желание да се върнат и да си отговорим как да им бъде полезна държавата. Въпреки че ние не сме свикнали да мерим нивото на щастието, то е изключително важно в цивилизационното семейство, в което сме влезли“, казва Кузманов.

Заминава за Канада през 2003 г., където през 2011 г. завършва „Икономика и история“ и „Финанси“ в университета Конкордия, Монреал. Там сред преподавателите му е проф. Мартин Сингър, един от съветниците на Кисинджър.  Учи и „Глобална политика“ в Международния институт по бизнес мениджмънт в Берлин, както и „Устойчиво развитие“ в Loyola International в Монреал. Във Венеция получава и сертификат в British Butler Institute. През 2011 г. се мести в Лондон, където създава компанията си Domestic Help London, по-късно преобразувана в компания с обществена дейност – Art Angel International. През 2014 г. създава първия си социален бизнес

– Ezo, в кв. Баркинг, Лондон. Завръща се в България през 2019 г., когато основава фондация „Арт Ангел“. Ezo Bistro е кафене с библиотека на метростанция в Баркинг, превърнато в общностен център. Мястото излага и продава изкуство от бездомни. Става известно и покрай историята за жена, която открива баща си, бездомник, след 20 години, за което Би Би Си снима филм. Поддържа собствена библиотека от над 3000 заглавия (профилирана в първи и редки издания, основно в сферата на философията, религиите, правото и историята), ползвана и от българската общност в Лондон. Мястото служи и за срещи на МЕНСА-обществото във Великобритания, за безплатни курсове за бармани и готвачи в неравностойно положение. Предлага безплатна храна и напитки. Ezo е обявено за „едно от малкото останали места с душа във Великобритания“ от един от най-големите културни портали в Лондон, посочено е за „една от осемте скрити скъпоценности на Източен Лондон“ и за едно от най-добрите кафета за дистанционна работа.

Илиян Кузманов, който е включен в изданието на БАН за българско културно наследство в миграция и е член на МЕНСА, има своите

въпроси (и отговори) по темата как да върнем повече успели

(а не провалили се) хора навън и да ги задържим в България (и Пазарджик). Ето ги и тях:

1 Къде се намираме? Какъв е цивилизационният ни избор? Олигархия, клептокрация, провинциален феодализъм… или модерно либерално-демократично общество, базирано на върховенството на закона?

2. Къде се намира обществото ни? Прогрес, иновации, социална динамика, имиграция и миграция - културен обмен, интеркултурен обмен или азиатски тип затворен традиционализъм? Агресия? Език на омразата? Расизъм? Хомофобия?

3. Бизнес? Какви са обществените нагласи спрямо конкуренция, отворен пазар, възможности чрез международната търговия? Отношение към финанси? Как възприемаме дребните потенциални инвеститори? Имат ли среда? Доколко те са предпазени от измами? Върховенство на закона?

4. Как работят нашите институции? Административните спънки? Как се създава дребен бизнес в града ни? Опростена или тромава е администрацията?

5. Какво е нивото ни на корупция? Дори и непряко засягащата ни корупция не е ли причината да губим огромна част от населението? Какво е корупция и какво - шуробаджанащина?

6. Активни граждани или избиратели? Как се гледа на гражданина в България? Какво означава свобода? Влагаме ли в думата „свобода” и лична свобода?

7. Здравеопазване? Можем ли обективно да съпоставим нашето здравеопазване на това на една средноевропейска страна? Как функционират Бърза помощ и здравеопазването като цяло?

8. Образование? Има ли насилие в училищата? Корупция? Защо в България има понятие „частен урок“? Защо има привилегии в образованието? Образование и модернизация? Защо има противопоставяне на навлизането на технологиите?

9. Култура? Културата ни на ниво соц ли е или не? Културата поредният корупционен инструмент ли е?

10. Религия? Свобода на вероизповеданията? Защо се допуска противопоставяне на етноси на верска основа и се насажда прикрита омраза срещу определени религии и етноси?

11. Полиция? Как работи? Какво е нивото на модернизация? Как се справя КАТ с безумното шофиране по пътищата? С корупцията? Имаме ли безнаказани и недосегаеми в обществото?

„Това са просто въпроси, отправени от най-големия инвеститор и стълб на икономиката ни - българските граждани в чужбина, казва Илиян. Трябва да покажем на успелите навън, че България може да бъде техен дом. Че има смисъл да правят дребни инвестиции в родината, както и да мечтаят, че ще я променят за добро, а не дали ще излязат по-богати или по-бедни от престоя си в нея.”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички