Регионът

Представиха „Енциклопедия на Априлското въстание 1876“

  19.05.2022 14:45             
Представиха „Енциклопедия на Априлското въстание 1876“

Сред гостите бяха видни български историци

Издадената с подкрепата на фондация „Асарел“ „Енциклопедия на Априлското въстание 1876“ беше представена официално в Панагюрище. Събитието се състоя в Историческия музей на 17 май - деня, в който България почита баташките мъченици, избити по време на бунта срещу Османската империя. Гости на представянето бяха едни от най-видните български историци - проф. Пламен Митев и проф. Вера Бонева. Директорът на Историческия музей в Панагюрище и един от авторите на енциклопедията доц. Атанас Шопов разказа, че идеята има

десетгодишна предистория

„Започнахме по-сериозна работа едва през 2016 г., когато покойният вече проф. Милен Куманов ме амбицира да я направя“, каза доц. Шопов. Той благодари на фондация „Асарел“ и останалите дарители, които са помогнали енциклопедията да стане факт, както и на екипа на музея за подкрепата през тези шест години работа върху изданието.

„Нарекохме я кратка енциклопедия, защото събрахме толкова много информация с колегата д-р Десислава Костадинова, че не успяхме да вкараме всичко в това издание. Разполагаме с много материали, които чакат издаване. Ще се радваме, ако енциклопедията предизвика интереса и на други колеги, които да извършат свои проучвания и да допълнят и развият това издание“, каза доц. Шопов.

Проф. Пламен Митев призна, че е изключително впечатлен от енциклопедията и информацията, събрана от авторите доц. Атанас Шопов и д-р Десислава Костадинова.

„Това издание е

знаменателно събитие

не само за гилдията на историците, а и за всички българи“, каза проф. Митев и допълни, че е радостен, че изданието е стъпило на всички най-нови изследвания на събитията от месец април 1876 г. „Бях впечатлен, че са събрани имената на всички 93 участници в събранието на Оборище, публикуван е и пълният протокол от събранието – 36 въпроса и 36 отговора, в които се обсъждат всички подробности - от организацията на въстанието до диверсионните действия. Публикуван е и списък със свещеници – над 200 духовници, които са участвали в организацията на Априлското въстание“, каза проф. Митев. Проф. Вера Бонева поздрави авторите за огромния труд, който са положили.

„Трудно се пише такава книга, защото самите ние не осъзнаваме доколко Априлското въстание е станало част от нашия живот. И тъй като в последно време се говори за евентуална промяна на нашия национален празник, смятам, че няма по-подходяща дата за такъв от 20 април. Това е денят, в който започва българската национална революция“, каза проф. Бонева.

„Докато работех върху енциклопедията, се докоснах до голям брой личности, които са дали своя принос за този връх в нашето национално-освободително движение“, каза д-р Десислава Костадинова, която призова да не забравяме подвига на нашите предци по време на Априлското въстание.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички