Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Други

Нова интерактивна кукла показва колко вредни са цигарите

  27.05.2022 17:21             
Нова интерактивна кукла показва колко вредни са цигарите

Екипът на РЗИ-Пазарджик, в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ /ПБПЗ/, дирекция „Обществено здраве“, е с нов помощник – бременна пушеща кукла - Майката на Сю.

След приключване на извънредната епидемична обстановка инспекторите от отдел ПБПЗ поетапно възобновиха дейностите си по профилактика на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол и ниска физическа активност. Приключи участието им в последния етап на „Детско полицейско управление“ с обучения тема: „Превенция на зависимостите“, а днес, съвместно с НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1897 г." и със съдействието на Нели Радкова – библиотекар, изнесоха презентация пред ученици от 9-и и 11-и класове от СУ „Д. Петър Берон“ – Пазарджик на тема: „Защо избирам да/не пуша!“.

С учениците се дискутираха: вредата от тютюнопушенето, принципът на създаване на никотиновата зависимост, влиянието на ролевите модели – родители, реклама, кино, литература. Представен им бе „дрегерът за пушачи", измерващ съдържанието на въглероден монооксид в издишан въздух и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта. На желаещи ученици се извърши измерване.

Най-атриктавна част от обучението бе участието на бременната пушеща кукла. Учениците нагледно се запознаха с вредното въздействие на цигарения дим от изпушването само на една цигара и видяха отлагането на катран върху тялото на бебето и промяната на цвета на водното съдържание в куклата.

Най-активните участници получиха награди, на децата се предоставиха здравно-промотивни материали по темата.

Обучението е част от инициативите на отдел ПБПЗ по повод 31 май – Световен ден без тютюнев дим.

(Зн)


Свързани