Пазарджик

Ликьор от рози и демонстрация в една от най-старите розоварни у нас

  29.05.2022 09:57             
Ликьор от рози и демонстрация в една от най-старите розоварни у нас

На Фестивала за туризма и етеричните култури

СТРЕЛЧА. За втора поредна година, на 27 и 28 май, Стрелча бе домакин на Фестивал за туризма и етеричните култури, наследникът на Празника на розата. Организираха го Общината, народното читалище „Просвещение-1871“, Историческият музей, Туристическият информационен център, детската градина „Д-р Стайко Стайков“, началното училище „Паисий Хилендарски“ и СУ„Св. Св. Кирил и Методий“.

Да припомним, че и миналогодишното издание на фестивала премина при голям интерес, а тази година проявите бяха още повече и още по-разнообразни.

Производството на рози отново бе е един от водещите акценти. В събота бе показан

ритуала розобер в розовата градина на Стрелча,

Предвидино бе и посещение на „Старата розоварна“, която е една от най-старите действащи розоварни у нас. Там собственикът направи демонстрация на изваряване на розовия цвят до получаването на розово масло. Имаше и художествена програма, а дестилерията  остана отворена през целия ден.

В петък бе открита лятната сцена в градския парк. Тя всъщност не е нова, но не е ползвана дълго време. Вече обаче всяка седмица Община Стрелча ще организира на нея различни мероприятия за жителите и гостите на града.

На лятната сцена бе и официалното откриване на фестивала. То започна с концерт на читалищните самодейни състави. Преди това врати отвори

работилницата "Сътвори цвете",

където деца изработваха цветя от естествени материали. Всеки участник получи подарък.

И в петък, и в събота всеки можеше да се разходи по Алеята на занаятите и Алеята на ароматите. Занаятчии и производители на козметика от етерични култури (роза, лавандула и други) представяха своите продукти. Имаше произведения на грънчарството, дърворезбата, изделия от вълна, сребро и т. н. А за събота бяха подготвени две демонстрации. Първата бе за изработване на две скулптури от дърво с бензинова резачка, като

готовите скулптури ще останат като атракция в парка

Втората демонстрация бе на грънчарския занаят.

Вкусни бяха дегустациите на традиционни за региона вкусотии - чукано зеле, тапкани чушки, стрелчански тутманик, бобена яхния и други. Това се случи на т. нар. Стрелчанска трапеза в събота. За нея бяха поканени хотелиерите и ресторантьорите в града да приготвят характерния за Стрелчанския край ястия по тяхна рецепта, които да и представят. А на щанда на местната Туристическа борса вървеше почерпка с гюлова ракия, ликьор от рози, сладко от рози. Имаше и Фермерски пазар.

Вечерта в събота кметът на общината Георги Павлов произнесе тържествено приветствие, след което започва концерт-спектакълът на местни деца „Цветята на Стрелча“. Кулминацията, увенчаваща края на празника, ще е фолклорният концерт на Николай Славеев, гайдарски състав „Войводите“ и танцова формация „Пловдивъ“.

И през двата фестивални дни можеха да се разгледат няколко изложби. Във фотоизложбата „Красота в обектива“ местни таланти, изкушени от фотографията, са успели да уловят

Стрелча през различните сезони,

както и различни моменти от живота в града. А в двора на Историческия музей бе подредена изложбата „Пролет е, Стрелча рози бере“. Гостите се насладиха и на гостуващата изложба „Цветя" - живописни творби от фонда на художествената галерия „Станислав Доспевски“, на изложбата-базар „Рози в шевици“ на Надка Тодорова, на благотворителната изложба „Светлина за Шипка“, която цели да възстанови читалището на Шипка. В последната участва и художничка със стрелчански корени - Альона Петришка.

Жителите и гостите на средногорския град не пропуснаха и къта за снимки „Розова импресия“ в центъра, който бе украсен с живи рози.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички