Понеделник, 05 Сеп 2022
 
Регионът

ВУИ-Ракитово спечели Комплексната купа от турнира за деца в риск

  30.05.2022 14:00             
ВУИ-Ракитово спечели Комплексната купа от турнира за деца в риск

СТАРА ЗАГОРА. След отпадането на пандемичните мерки в края на март 2022 г. следват множество състезания и турнири. Това е златно време за момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово, защото те са пълни с енергия и много обичат спорта.

Зоналният турнир за деца в риск в Стара Загора е любим на много от момчетата. В училището има голяма група деца от този район. Въпреки че времето от един ден не стига да видят близките си, за тях е достатъчно да знаят, че са в родния край. А у дома всичко помага. Задачата на учителя по физкултура и треньор Михаил Попчев става по-трудна - всички искат да са част от групата, а местата за ученици са само 11. Толкова могат да се качат в буса и служебния автомобил на училището. Треньорът трябва да се съобразява и с училищните правила - децата в групата да са заслужили и да нямат нарушения. Ако имат нарушения, дори да са добри в съответните спортове, отпадат. Водещи са изискванията на възпитателния процес, чак след това идва желанието за победа.

На 19 май 2022 г. в групата са включени: Ангел Стефанов, Ферди Чакъров и Величко Цветанов от VI кл., Радко Георгиев и Иван Атанасов от VII кл., Емрин Мехмедов от VIII кл., Велизар Цанков, Борис Митков и Илия Гушмашки от IX кл., Мартин Средков и Александър Митев от Х кл. Заедно с тях е и Латин Ананов - инструктор.

Турнирът е организиран от Община Стара Загора и Българска спортна федерация за деца и младежи в риск с ръководител Анатоли Илиев. Състезанията се провеждат в Парк “Артилерийски” в гр. Стара Загора. Особеното тази година е, че участват и ученици от няколко старозагорски училища, което повдига нивото на турнира. Децата се състезават в няколко дисциплини: стрийтбол (баскетбол с по трима състезатели на един кош), мини футбол 5 + 1, тенис на маса и лека атлетика. Всички състезания се провеждат на игрищата в парка, а леката атлетика - по алеите на парка. Надпреварата е в две възрастови групи: момчета и момичета 12 – 14 години и юноши и девойки 15 –18 години.

В стрийтбола се играе до 7 точки или до 5 минути. Победител е отборът, който отбележи пръв 7 точки. Ако никой не е стигнал до 7 точки победител е отборът, който за 5 минути е отбелязал повече точки. Отборът на момчетата от ВУИ - Ракитово в състав: Величко Цветанов, Ангел Стефанов и Радко Георгиев побеждава отборите на ЦНСТ - Каспичан и ЦНСТ - Велико Търново и печели I място.

Състезанията по лека атлетика са в дисциплината 800 метра гладко бягане. Там единствен в челната тройка при момчетата успява да влезе Радко Георгиев, който заема II място. Но при юношите представителите на ВУИ - Ракитово тотално доминират и заемат и трите места в челната тройка. Класирането съответно е: 

          Ферди Чакъров - I място;

          Емрин Мехмедов - II място;

          Борис Митков - III място.

Във ВУИ - Ракитово има традиции в тениса на маса. Добрата си форма показват юношите от училището. Медали за ВУИ печелят юношите:

          Илия Гушмашки - I място;

          Емрин Мехмедов - III място.

Най-големи емоции както обикновено носи футболът. Участват 4 отбора: отборите на две средни училища от Стара Загора, отборът на ЦНСТ - Карлово и отборът на ВУИ - Ракитово. Отборите са разделени на две групи: в I група са ВУИ - Ракитово и СУ “Максим Горки” - Стара Загора, във II група са ЦНСТ - Карлово и Средно училище - Стара Загора. Победителите в групите играят финал за първо и второ място, а загубилите играят за трето и четвърто място. Отборите са съответно от пет полеви играчи и вратар (5 + 1).

Отборът на ВУИ - Ракитово е в състав: Велизар Цанков - вратар, Величко Цветанов и Ангел Стефанов - защита, Радко Георгиев и Мартин Средков в средата на терена и Борис Митков - нападател. В първата среща децата от ВУИ играят срещу отбора на СУ “Максим Горки”- Стара Загора, печелят с 4:2 и се класират за финала.

Финалът е драматичен. ВУИ играе срещу другата старозагорска гимназия, която отстранява ЦНСТ - Карлово. В редовното време резултата е равен 3:3.  Следват дузпи, в които надделява СУ - Стара Загора с 8:7 гола. Отборът на ВУИ - Ракитово заема II място.

Зоналният турнир в Стара Загора дава възможност за участие в държавното първенство в София за деца и младежи в риск. ВУИ - Ракитово печели комплексно I място и шампионска купа. Наградите и комплексната купа връчва г-жа Красимира Чалъкова - зам. кмет на Община Стара Загора.

Любомир ЛАЛЕВ - VII клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички