Четвъртък, 13 Oct 2022
 
Регионът

Полигонът е готов за борба с градушките

  31.05.2022 07:25             
Полигонът е готов за борба с градушките

Досега не са падали ледени топчета

ГЕЛЕМЕНОВО. Сезонът за борба с градушките вече е открит. Всичките 18 ракетни площадки са оборудвани, готови да посрещнат градоносните облаци.

- Наблюдаваме денонощно природните процеси, за да реагираме адекватно на капризите на времето – заяви Емил Пашов, шеф на Полигона за борба с градушките край Гелеменово. - На терен се трудят 54 ракетострелци – по трима души на пост. Те са обучени да изпълняват стриктно задълженията си. Допълнителните курсове, ежедневните тренировки създават сигурност за добре свършена работа – защита на селскостопанската продукция. Ракетите за защита са гарантирани.

Проблемът с професионалната подготовка на стрелците ще се реши с откриването на специалност по темата в поне едно училище. Обучението може да се осъществява по дуалната система, като защитена професия или свободно избираем предмет, убеден е Емил Пашов.

Стрелците харесват това, което правят, макар и на открито сред полето. Заплатата им е малко над минималната, с надеждата да се повиши от новия бюджет. Имаше години на почти изравнени възнаграждения с тези на учителите, но това вече е минало. Надяваме се да се решат световните проблеми със скъпото гориво, еленергия и материали, с очакване да преодолеем и тези в Полигона за борба с градушките.

С ракетните площадки защитаваме от бедствието 1 500 000 декара земеделски насаждения, добави Емил Пашов. И пожела по-малко градоносни облаци в областта тази години.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички