Пазарджик

Продължаваме протестите! Искаме промяна на заплатите и условията– казват надзиратели и полицаи

  03.06.2022 12:43             
Продължаваме протестите! Искаме промяна на заплатите и условията– казват надзиратели и полицаи

ПАЗАРДЖИК. „Продължаваме протеста и се надяваме на решаване на проблемите, които стоят с години”, категорични са служителите в пазарджишкия затвор към ГД „Изпълнение на наказанията” и съдебните полицаи към ГД „Охрана”. Днес мнозина, които не бяха на смяна, излязоха пред сградата на затвора с транспаранти и протестни лентички и значки. Вече писахме, че подобни предупредителни протести имаше в общо 18 града в България.

 „От Министерството на правосъдието сега ни канят на среща, но това не трябва да ни радва, защото имаме опит от такива срещи - след тях нищо не се случва”, коментират протестиращите.

„За затворниците условията се подобриха, но нашата работна среда остава непроменена. Има много проблеми и министерството не иска да ги реши – заяви пред „Знаме” Емил Буров, председател на Синдикалното дружество в затвора към Синдикат на служителите в затворите в България. - Аз лично от 20 години работя в затвора – от 15 години постоянно протестирам и не знам дали това трябва да е начинът. Условията са лоши – и битовите, но и самите дежурства са натоварващи. Не е запълнена щатната численост, а след като няма достатъчно надзиратели, се трупат отпуски. Хората се изморяват, оттам идват контузии, болести... Ние не сме роботи и в един момент започваме да изнемогваме. Конкурсите са много тромави, може да траят и цяла година, а за това време има колеги, които са се пенсионирали или напуснали – пояснява синдикалистът.

Емил Буров

Той и колегите му са категорични в исканията си - заплатите да се индексират спрямо инфлацията в страната.

- Знаете, че цените на основни продукти скочиха, а нашите заплати не са променяни. И това води до несигурност и демотивация. Един новопостъпил надзирател започва на 800 лева заплата, което е много смешно. А основното трудово възнаграждение на надзирател със стаж е 1249 лева… При условие, че трудът ни е тежка категория. Всеки ден сме подложени на вербална и физическа агресия – ние трябва сами да се оправяме при жалби и дела срещу нас. Държавата не гарантира защитата ни, правим го сами.

И дежурните в момента на протеста надзиратели подкрепят действията на колегите си. Подкрепят ги и от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

– Нашият протест с колегите от МВР е общ, защото и проблемите ни са общи. Надяваме се да се решат. Надяваме се утре на тази среща в министерството да се вземат решения, които да ни удовлетворяват – казва Емил Буров.

Надзирателите и полицаите продължават с протестите. На 12 юни са в София заедно с колегите си от цялата страна.

„Ще отидем, за да изразим и там недоволството си и да поставим една оценка на Министерство на правосъдието и на управляващите”, не без ирония казват  протестиращите пред пазарджишкия затвор. И добавят: „Оценката до момента не е повече от нула”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички