Регионът

Гергана Спасова от КСУДС: Детето е нашият фокус

  07.06.2022 07:15             
Гергана Спасова от КСУДС: Детето е нашият фокус

Близките на малчуганите са основните хора – ние сме подкрепящите

Комплексът за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) преди седмица бе огласен от детска глъчка. От 2 години не бе отбелязван „на живо” Празника на детето, а преди това той бе изнесен на други места. За служителите на Комплекса, който е под шапката на Консорциум „Алианс за социално развитие-Пазарджик”, това е традиционен празник и един от най-любимите, защото работата им е свързана предимно с децата. Разбира се, и с техните родители и близки. Във времето на пандемия обаче работата съвсем не е прекъсвала, макар и голяма част от нея да е била в мрежата.

„Работим и с дечица в среда, близка до семейната – в центровете за настаняване от семеен тип или деца, настанени в приемни семейства. Ние се фокусираме върху детето – то е в центъра на нашата работа. Работата обаче трябва да бъде двустранна, между детето и грижещите се за него. Затова насърчаваме близките на детето, овластяваме ги, защото те са основният елемент за постигането на резултати по конкретен случай.

Те са наистина основните хора. Ние сме подкрепящите.

Специалистите, които дават насоките, придружаваме през етапите на преминаване през кризите, през които преминава семейството. Оказваме подкрепата, насърчаваме, помагаме им да повишават уменията си за родителска грижа”, запознава ни с основните дейности на КСУДС директорът Гергана Спасова. Капацитетът на институцията е запълнен и дори над лимита, но така е постоянно.

„Капацитетът на работа в Центъра за обществена подкрепа заедно със център Спешен прием е 84 потребители,

но винаги сме над тази цифра

Общата бройка варира между 130-140. Доста над капацитета е, но не се оплакваме. Това ни мобилизира. Да, хората в областта ни разпознават. Обратната връзка е изключително важна за нас, затова знаем, че сме разпознаваеми. Когато дойде потребител, обикновено казва: „Наши познати са ползвали вашите услуги и ви препоръчаха“. Но за да е така, назад в годините сме правили редица кампании, а и хората оценяват всеотдайността на екипа”.

Да припомним, че

Комплексът е създаден през 2006 г.

и в началото стените в общностите изглеждали непробиваеми. Днес всичко е достъпно за служителите и в считаната за капсулирана ромската общност.

„Понякога ни оказват подкрепа медиаторите, понякога – преминали вече при нас потребители. А в началото беше предизвикателство. Ходехме на обходи, тъй като мобилната социална работа е част от всекидневието ни. Няма как да работим само в сградата. Посещаваме децата, родителите, грижещите се, да видим средата на живот и как функционира семейната структура. Взимаме предвид и

чисто финансовата гледна точка

Все пак работим основно със семейства в бедност в областта и те не могат да си позволят да дойдат до Пазарджик. Нерядко имаме случаи в по-трудно достъпни райони като Нова махала, Фотиново, Батак...”, изброява директорката. И не крие задоволството си, че по места се оказва подкрепа (кметствата например са се ангажирали да превозват клиенти до Комплекса), а междуинституционалното партньорство е на високо ниво. Дава пример с колегите от

отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“-Пазарджик,

които се намират в същата сграда, а близкият контактът и комуникацията позволяват много по-бързо и своевременно да се реагира при даден случай.

„Когато си в една сграда с друга институция е голямо предимство. Лесно комуникираме и с другите дирекции – на територията на Септември и Батак, работим много добре с Детска педагогическа стая, с училища, с лични лекари, здравни медиатори”, казва г-жа Спасова. Разговаряме с нея в

т. нар. Синя стая – първото в България специализирано помещение за изслушване на деца,

въвлечени в правни процедури. В КСУДС има обучен за целта екип. Той провежда разпитите на деца – жертви или свидетели на насилие, които трябва да свидетелстват в съда.

- Помещението бе разкрито през 2008 г. по проект „Чуй детето“. Заимствано е от Полша. Може би ви прави впечатление, че стаята не е синя. Редовно ни задават този въпрос в редица информационни срещи с дечица, които провеждаме, или с наши полицаи от полицейското училище, които минават курс. Но синя е била в Полша. И макар да не е синя, виждате благоприятната обстановка за децата. Тя много бързо ги предразполага. Оборудвана е единствено и само с една цел – да можем да изградим контакт с детето, да изградим доверителство”, пояснява Гергана Спасова и показва интерактивните материали, кокетната къщичка, рисувателните пособия,

плюшените играчки – змията и драконът, които понякога символизират насилието

„Много е трудно на децата да говорят за насилието, което са преживели. Ние правим тази предварителна подготовка, за да ги предразположим. Разпитите се провеждат в присъствието на съдия и всички заинтересовани лица, включително адвокати и обвиняемия. Всичко се протоколира, прави се звуков и видео запис. Ние информираме децата – защото е важно, че се прави такъв запис, че има хора от другата страна, които са заинтересовани да чуят истината, за да може да се предотврати да се случи нещо подобно и на други деца.”

Освен информационни срещи и разпитите в КСУДС правят и групови програми – например за социални умения. Сега през юни стартира групова програма за междуличностните взаимоотношения с деца от Центъра за настаняване от семеен тип.

Гергана Спасова ги нарича „дечица”,

а очите й излъчват топлота. Дечицата ще могат да усвоят социални умения, да общуват и по редица други теми, важна за тази възраст. Информационни срещи тук правят на различни теми – насилие, трафик, зависимости и редица други по заявка на училищата.

„Те идват при нас, ние ходим изнесено. Миналия месец подкрепихме деца в начален курс от едно училище в Батак – проведохме две информационни срещи за насилието. Разпознаваеми сме и това е благодарение на екипа психолози и социални работници в Комплекса. Ако говорим за услугите с настаняване, имаме и 24-часови услуги.

Център „Спешен прием“ е за деца, жертва на насилие или неглижирани

в семейна среда. Настаняват се от отдел „Закрила на детето“ в рамките на един месец – оказваме своевременна емоционална, психологическа, социално-педагогическа подкрепа, като трябва да дадем сигурна и спокойна среда на детето. Осигуряваме неговите образователни и здравни потребности. Услугата е кратка и в рамките на този един месец трябва да се направи проучване и да се вземе най-доброто решение за детето.

Къде отива?

Къде да продължи да се отглежда, ако семейната среда, която по принцип би трябвало да е най-добрата, е рискова?”

Тодор ГРОЗДЕВ

Цялата статия - в книжния бройна "Знаме"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички