Други

Бъдеща лекарка е ”сърцето” на черешова градина в Бъта

  07.06.2022 07:06             
Бъдеща лекарка е ”сърцето” на черешова градина в Бъта

Миналата година Габриела Карабойчева станаСтудент на годинатав Бургас

В сезона на черешите ще ви разкажем за една необикновена млада жена. Габриела Карабойчева от Панагюрище е на 23 години. Студентка е по медицина в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, зам.-председател на Студентския съвет и първият лауреат на приза на Община Бургас „Студент на годината“ за 2021 г. Запалена е и по спорта – тренирала е волейбол и бадминтон, а от 15 години се занимава с народни танци. Спечелила е над 20 грамоти и награди за постигнати успехи в обучението, спорта и танцовото изкуство. Участвала е в редица престижни конкурси и научни форуми. И наред с всичко това, от 4 години Габриела е „сърцето” на семейната черешова градина в Бъта, която се разпростира на 9 декара.

Поговорихме с нея за това с какво земеделието и в частност – черешите, привличат един успял млад човек. Ето как отговори тя на въпросите на „Знаме“:

- Как се роди интересът ти към земеделието?

- Макар да живеем в Панагюрище, майка ми е от Бъта, а баща ми - от Попинци. Като дете прекарвах много време с бабите и дядовците си. Покрай тях се научих да обичам природата, да засаждам и да се грижа за разни неща. Преди няколко години баща ми пък се захвана със земеделие и животновъдство. Работят заедно с вуйчо ми. Кравефермата им е с близо 70 животни. Отглеждат житни култури. Имаме и черешова градина. Помагам им, когато има нужда, но най-активно се включвам в сезона на черешите. Организирам беритбата, продажбите, търся пазари, клиенти и т. н.

- Как се справяш?

- През първата година ми беше доста трудно. През деня беряхме, а вечер тръгвах с личния си автомобил да доставям череши на клиенти. В Панагюрище като цяло не е лесно да се продава. В групата на панагюрци във Фейсбук видях вратичка, която можех да използвам, за да обясня на хората, че нашата продукция е био, че черешите ни не се пръскат, че ги отглеждаме, без да ползваме пестициди и други препарати. Убеждавах ги, че са качествени, като им давах да опитват. Постепенно ми се довериха и след втората година започнаха сами да ме търсят. С мен започнаха да се свързват и различни зеленчукови магазини. Наблюденията ми са, че хората просто са жадни за качество. Предложиш ли им го, ще са доволни и ще купуват стоката ти.

- За много хора обаче цената също е определяща.

- Винаги, когато обсъждаме цените с моя баща и вуйчо ми, аз настоявам те да не са прекалено високи - да ги няма големите надценки, както в някои магазини. Иска ми се повече хора да могат да си позволят от нашите череши, защото всички имаме нужда от витамини, минерали и от останалите полезните вещества, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Затова се опитваме да слагаме по-поносими цени. Някои дори смятат, че са ниски, предвид качеството. Но нашата идея не е да ограбваме клиенти. Опитваме се хем да реализираме някаква печалба, хем повече хора да могат да си купят от продукцията.

- Какви са цените на черешите в момента и добра ли е реколтата?
- 3-4 до 6 лева за килограм. Реколтата е добра, с леки загуби. Нашите череши обаче тепърва започват да зреят и още не сме започнали активна кампания.

- Какво ще кажеш като бъдещ лекарполезни ли са черешите?

- Да, разбира се. Витамините в тях са важни за имунната система, укрепват и общото състояние на организма, повишават тонуса. Минералите пък са необходими, за да функционират клетките ни правилно. Така че хората трябва да се възползват максимално от този полезен плод. И не само от него. Трябва да консумираме много плодове и зеленчуци. Например вечер, вместо тежка въглехидратна храна или храна, която е прекалено богата на протеини, по-подходяща е една свежа салата. Ако искаме да се храним рационално, в дневното ни меню задължително трябва да има поне един плод и поне един зеленчук или салата.

Аз лично се старая ежедневно да консумирам банан, ябълка, маруля, домат, краставица, а сега – и черешите. Прибера ли се в Панагюрище пък, обезателно зареждам с плодове дома на моята прабаба. Казала съм й да не остава без ябълки. Тя е на 83 години, на крак е, чувства се добре. И също обича много череши.

- Правите ли зимнина от череши в твоето семейство?

- Да, разбира се. Ядем ги и пресни, и на компот. Майка ми вари също така сладко. А обичаме да си правим и сладоледени мелби с череши. Тази година планираме да пробваме също черешов сироп.

Ние сме големи почитатели на домашните храни и на зимнината. Когато си приготвяш нещо сам, знаеш какво слагаш в него. Тук не визирам само плодовете и зеленчуците. Много се радвам, че баща ми се занимава с животновъдство. Благодарение на това, моето семейство консумира качествени домашни месо, мляко, сирене и кашкавал. Сами си приготвяме и луканки, кървавици и т. н. А когато каня гости, обезателно ги гощавам с домашни храни. И всички остават много доволни.

Мария ДЪБОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички